Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Топ 10 на градовете с най-много супербогати жители
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:11 / 14.03.2019Коментари (0)754
©
Хората, притежаващи десетцифрени суми, могат да живеят, общо взето, където си поискат по света. Повечето от тях обаче обитават едни и същи населени места, което води до концентрация на заможни личности, която трудно може да остане незабелязана. От 2153 членове на списъка на най-богатите милиардери в света на Forbes за 2019 г., 551 души живеят в едва 10 от общо 1 860 градове на Земята.

Милиардерите, живеещи концентирани във въпросните 10 населени места, притежават общо 2.3 трилиона долара, изпреварвайки брутния вътрешен продукт на всички държави, с изключение на най-големите седем икономики в света.

Ню Йорк за пореден път оглавява списъка на градовете с най-много милиардери. В американския град живеят 84 супербогати хора, чието нетно състояние възлиза на 469.7 млрд. долара. Това е повече от БВП на държава, като Австрия. Най-големият град в САЩ е дом на двете най-големи фондови борси в света, като за пета поредна година оглавява разглежданата класация.

Серията започва през 2015 г., когато Ню Йорк изпреварва Москва, която се нарежда на 3-а позиция от 2016 г. до сега. В руската столица е имало 85 милиардера през 2014 г. - с 14 повече спрямо наши дни.

Китай разполага с най-много градове в топ 10, като 145 от най-богатите представители на азиатската страна битуват в едва три населени места: Пекин, Шанхай и Шънджън. Въпреки че и в трите мегаполиса се регистрира спад на броя милиардери на годишна база, те продължават да бъдат дом на 45% от най-богатите китайци.

Този процент може да се увеличи в бъдеще, тъй като урбанизацията в Китай се движи с бързи темпове. През 2009 г. 48% от населението е живеело в градовете, докато понастоящем делът е скочил на 59%.

През миналата година същите 10 населени места са били най-популярни сред най-заможните хора в света, като в тразгодишната класация има леки размествания. Сан Франциско регистира най-големия скок на годишна база, изкачвайки се до седма позиция, спрямо десетото си място през 2018 г.

Градът добавя 8 нови милиардера, включително съоснователя на борсата за криптовалути Coinbase Брайън Армстронг и наследницата на Levi Strauss Мими Хаас.

Мумбай е най-големият губещ, разменяйки си мястото със Сан Франциско, след като броят на заможните хора, които живеят в него, спада с 8 души спрямо миналата година. Това е подреждането на Forbes за топ 10 на градовете, в които живеят най-много милиардери:

10. Мумбай, 37 милиардера (-8 спрямо 2018 г.)

Общо нетно състояние: 184.4 млрд. долара

Най-богат жител: Петролният и газов наследник Мукеш Амбани, 50 млрд. долара

Мумбай е дом на навярно най-скъпата жилищна сграда в света – 27-етажния дворец на Амбани на стойност 1 млрд. долара.

Градът е фон и на може би най-скъпата сватба в света, като отново за това е отговорен Амбани, който домакинства едносемична фиеста за венчавката на своята дъщеря Иша и сина на милиардера Аджай Пирамал през декември 2018 г.

9. Сеул, 38 милиардера (-3)

Общо нетно състояние: 99.9 млрд. долара

Най-богат жител: Председателят на борда на директорите на Samsung Лий Кун-хий, 16.9 млрд. долара

Всички най-богати представители на Южна Корея, с изключение на един, живеят в най-големия град на страната. Милиардерите на Сеул контролират най-големите бизнеси в азиатската държава, включително Samsung и Hyundai.

Южна Корея е дом и на четвъртия най-голям онлайн гейминг пазар в света (приходи от над 5.7 млрд. долара) – сектор, произвел четирима милиардери.

8. Шънджън, 39 милиардера (-5)

Общо нетно състояние: 190.5 млрд. долара

Най-богат жител: Изпълнителният директор на Tencent Ма Хуатенг, 38.8 млрд. долара

Градът е превърнат в "специална икономическа зона" по време на икономическите реформи в Китай през 1980-те години. Шънджън, който се намира в съседство с Хонконг, е туристически и бизнес хъб. Всеки от заможните хора в града е създал сам състоянието си.

7. Сан Франциско, 42 милиардера (+8)

Общо нетно състояние: 109.2 млрд. долара

Най-богат жител: Съоснователят на Facebook Дъстин Московиц, 11.1 млрд. долара

Градът е сърцето на технологичната революция в САЩ, като е дом на милиардери, като основателите на Uber, Airbnb и Pinterest. Регионът изобилства от технологични компании, които превръщат Сан Франциско в най-скъпия за живеене град в САЩ.

6. Шанхай, 45 милиардера (-5)

Общо нетно състояние: 110.7 млрд. долара

Най-богат жител: Предприемачачът в електронната търговия Колин Куанг, 13.5 млрд. долара

Онлайн търговията завладява света, като това важи и за компанията на Хуанг Pinduoduo. Шанхай разполага и с най-голямото пристанище, като е дом на четири големи компании за доставки.

Най-голямата логистична компания в града в Yunda Express, която генерира нетно състояние на двамата ѝ съоснователи в размер на 5.1 мрд. долара.

5. Лондон, 55 милиардера (+0)

Общо нетно състояние: 226 млрд. долара

Най-богат жител: Руският банков магнат Михаил Фридман, 15 млрд. долара

Лондон, който има повече 5-звездни хотели спрямо всеки друг град по света, е меката на супербогатите. Докато 20 британски милиардери наричат града дом, редом до тях живеят 35 богаташи от 23 страни, включително Индия, Исландия и Русия.

Петима, включително наследниците на IKEA, идват от Швеция, където данъчното облагане е високо. Четирима са руснаци, включително най-богата рускиня Елена Батурина.

4. Пекин, 61 милиардера (-3)

Общо нетно състояние: 193.3 млрд. долара

Най-богат жител: Уанг Джианлин, титан в търговията и бизнеса с недвижимите имоти, 22.6 млрд. долара

Пекин е дом на двамата най-млади милиардери в Китай, като и двамата са продукт на интернет епохата: 33-годишния копач на криптовалути Джихан Ву и 35-годишния председател на борда на директорите на ByteDance Жанг Яминг.

Технологичният сектор (17) и недвижимите имоти (12) са сред най-популярните индустрии за милиардерите в столицата на Китай.

3. Москва, 71 милиардера (-6)

Общо нетно състояние: 336.5 млрд. долара

Най-богат жител: Газовият магнат Леонид Михелсон, 24 млрд. долара

Близо 80% от всички милиардери в Русия живеят в столицата, която е най-многолюдният град в страната. Москва е дом на петима милиардери, попаднали под санкциите на САЩ.

2. Хонконг, 79 милиардера (+2)

Общо нетно състояние: 355.5 млрд. долара

Най-богат жител: Бизнесменът Ли Кашин, 31.7 млрд. долара

Цените на имотите в града са скочили четворно от голямата депресия до сега. Бумът умножи богатството на строителните предприемачи, като цели 29 от милиардерите в града се занимават с недвижими имоти.

1. Ню Йорк, 84 милиардери (+1)

Общо нетно състояние: 469.7 млрд. долара

Най-богат жител: Медийният магнат Майкъл Блумбърг, 55.5 млрд. долара

Някои от най-големите милиардери са родени и израснали в Ню Йорк, като шефа на JP Morgan Джейми Даймън и наследника на Estee Lauder Роналд Лаудър.

Недвижимите имоти и тук генерират голям дял от милиардерите, като цели 17 са натрупали състоянието си от този бизнес.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: