Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Папата каца с вертолет в Раковски, дава първо причастие на 40 деца
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:37 / 04.01.2019Коментари (0)1238
© AFP
Около 50 000 гости очаква Раковски на 6 май, когато папа Франциск ще гостува в града. Светият отец ще кацне в града с хеликоптер от София. Първо причастие от папата ще получат 40 деца от Раковски.

"Децата са 7-8-годишни и много се вълнуват, че този свят за тях момент ще бъде в присъствието на главата на Римокатолическата църква", каза отец Младен от храма "Пресвето сърце Исусово". Готвят се дарове за понтифика, които трябва да са съобразени с изискванията на църквата. От местната администрация смятат да обявят конкурс за картина. 

На 14 януари един от свещениците в Раковски - отец Димитър, ще посети Ватикана, за да получи подробни указания за посещението на папа Франциск, разказва "24 часа". Там ще му бъде разяснено какви песни ще се пеят, времетраенето на богослужението, както и какъв трон да се изработи за светия отец.

При визитата на папа Йоан Павел Втори в Пловдив през 2002 г. беше направен трон, чиито крака завършваха с лъвски лапи, припомнят очевидци. "Готвим се усилено. Цял папа на крака ни идва, това е грандиозно събитие, което се случва веднъж в живота", вълнува се и кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Припомняме, че в последните дни от миналата година правителството отпусна на община Раковски 2,5 млн. лева за папската визита. С парите ще бъдат благоустроени 9 улици, които никога не са виждали асфалт. В момента върви процедура за избор на изпълнител и ако няма обжалване, стартира работата.

"Ще бъдат изградени тротоари и положена настилка, тъй като в момента са на пръст", посочи кметът. Той очаква поне 50 000 да дойдат в Раковски от страната и чужбина. Още преди да стане ясно, че Светият отец ще гостува, площадът и централната част на градчето били преобразени с 1 млн. лева. Премахната е старата настилка, оформени са градинки, направено е ново осветление и е изграден сух фонтан. Самият Гуджеров призна, че чака списък със задачи.

"Всичко ще освежим и лъснем до блясък", зарича се Гуджеров. Папа Франциск ще отслужи тържествена меса на открито на площад "България", а след това ще даде първо причастие в църквата "Пресвето сърце Исусово". При визитата на понтифика не се предвижда посещение в Пловдив.

Община Раковски се състои от град Раковски, формиран от кварталите "Парчевич", "Секирово" и "Генерал Николаево", и селата Белозем, Стряма, Чалъкови, Шишманци, Болярино и Момино село. Тук живеят наследници на павликяните, приели католицизма през XVII-XIX век. Говорът се отнася към южния подговор на Павликянския говор, който спада към най-старинните български говори. Често наричат град Раковски "столицата на католицизма" в България.

Още по темата: общо новини по темата: 15
04.07.2022 »
07.05.2019 »
07.05.2019 »
06.05.2019 »
06.05.2019 »
05.05.2019 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: