Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Приказно богати родни олигарси зад решетките
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:31 / 29.12.2018Коментари (4)1294
Шумни полицейски акции срещу приказно богати български бизнесмени белязаха криминалната хроника на 2018 година. Зрелищно арестувани във Франция и върнати у нас бяха олигарсите Николай и Евгения Баневи. Двамата са закопчани на летището в Ница пред погледа на трите си деца, минути преди да се качат на самолета към София.

Срещу тях са повдигнати седем обвинения. Едното от които е за организирана престъпна група. Според държавното обвинение Николай Банев е шеф на бандата, а членове са съпругата му Евгения и майка му Мария. Олигарсите ще отговарят пред Темида и за длъжностно присвояване на пари и вещи от няколко предприятия за над 84 милиона лева. Николай и Евгения Баневи не са платили данъци за над 4 млн. лв., твърдят разследващите. Бизнесмените са обвинени и в прането на над 1 милиард лева. Баневи ще бъдат съдени и за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Екзотичните воаяжи по цял свят са само спомен за олигарсите. Сега Николай и Евгения Баневи са изпратени зад решетките, където да изчакат старта на делото срещу тях. Само 78-годишната Мария Банева е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева заради напредналата й възраст. 

Шумна полицейска акция бе проведена и срещу бившите сватове на Арабаджиеви. Зад решетките се озова алкохолният бос Миню Стайков след зрелищна акция срещу него. След четиримесечен престой в ареста той свали 10 килограма и седна в инвалидна количка. 

Алкохолния бос бе закопчан на 5 септември след операция на спецпрокуратурата. Разследването срещу Стайков започва през юли, когато в Карнобат е разбита нелегална фабрика за цигари, помещаваща се в сграда, собственост на Иван Димитров, син на кмета. 

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на собственика на "СИС индустрийс", "Винпром - Карнобат" и "Топаз мел" Миню Стайков за участие в организирана престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари, както и за укриване на данъци за 1 016 139 лева. Заедно с него са обвинени още седем души, сред които наследникът му Стайко Стайков. Пред Темида ще отговаря и синът на кмета на Карнобат Иван Димитров. На двамата са им повдигнати същите обвинения като на Стайков-старши, без това за укриване на данъци.

"Фабриката за нелегални цигари на бизнесмена Миню Стайков е нанесла щети на държавния бюджет за повече от 70 милиона лева", обясни шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Фабриката за цигари в Карнобат била много модерно оборудвана за стандартите в България. Там работели хора от Армения, които разполагали с общежитие, кухня и фитнес, не излизали навън. Седмично, по цени на черния пазар, от работата на фабриката са спечелени по 1,5 млн. лв, коментира зам. главният прокурор Иван Гешев.

Синът на Миню Стайков в момента се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Според слухове в ъндърграунда той се укрива на Малдивите заедно с друг известен беглец - сина на Евлоги Станоев - Георги, известен в светските среди като Жоро Бирмата. 

Поредната шумна акция срещу БГ бизнесмени бе адресирана срещу фамилия Станоеви, по-известни като Бирмите. За издирване бяха обявени Евлоги Станоев и двамата му синове Антон и Георги. Задържана за разпит бе и бившата съпруга на Голямата Бирма - Лидия, известна като Лидка Скалата. Тя бе освободена без обвинения. 

Разследването срещу семейство Станоеви започва на 24 август тази година. Тогава ченгета разбиват четири незаконни фабрики за цигари без бандерол в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1 млн. и 500 хил. лева. По груби сметки на разследването месечният оборот от фабриките е около 10 млн. лв.

Окръжна прокуратура – Пловдив, привлича като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол. Сред задържаните обаче са единствено работници във фабриките и охранители. Работата по случая продължава и на 14 септември е проведена нова акция на Специализираната прокуратура. Разследващи нахлуват в офиси на дружества в град София, стопанисващи заведенията "Везувий" и сръбския ресторант "Бест" - бивш "Кошарите".

Тогава е съобщено, че нелегалните фабрики се въртят от Евлоги Станоев и двамата му синове. Според прокуратурата именно Бирмите са се занимавали с финансирането на фабриките, осигурявали са помещенията чрез подставени лица, на името на чиито фирми са наемани сградите с машините и съоръженията за производството и нарязването на тютюна, разкри прокурор Даниела Начева.

Пръв на ченгетата се предаде Антон Станоев - Средната Бирма. Последва го и баща му. Евлоги Станоев се появи в спецсъда заедно с адвоката си Ина Лулчева на 10 декември. В неизвестност остава единствено Георги Станове - Малката Бирма. 

Зрелищният арест на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе сред най-обсъжданите акции на 2018 година. Тя бе закопчана в центъра на София на 17 април заедно със заместничката си Биляна Петрова по разследване за подкуп. Двете жени престояха на улицата с белезници на ръцете часове наред, докато ченгета описваха намерените в служебен автомобил пачки с белязани пари. По време на акцията бе арестуван и Петко Дюлгеров. Той призна пред разследващите, че намерените у него 14 хил. евро са част от подкуп от 70 хил. евро, който бизнесменът Александър Ваклин е дал на кметицата на "Младост", за да бъде придвижено разрешение за строеж. 

Казусът със задържането им предизвика широко медийно обсъждане и съдийски проверки. Наяве излязоха и нечовешките условия на живот в следствения арест. След многократни опити Иванчева и Петрова излязоха от ареста за Коледа след 8-месечен престой в килията. Делото се гледа по същество в специализирания наказателен съд.

Сред най-любопитните акции през 2018 година бе срещу банда, изработвала фалшиви долари край Варна. В групата се оказа и известният художник Илко Бърдаров. Майсторът на графиката е кандидат за рекорд на "Гинес" със своя творба. Заедно с художника в ареста попадат изпеченияг мошеник Живко Щерев и аверът му Иван Гетов, разкриват източници от разследването. 

Тримата са задържани, след като ченгета надушват, че в гараж в местността Евксиноград край Варна се печатат ментета на щатската валута. Бандата действала от март 2017 година, издават разследващи. Фалшификаторите не печатали парите всеки ден, а от време на време, за да не бъдат заподозрени, че вършат нещо незаконно. По случая антимафиоти от ГДБОП си партнирали с американската агенция "Сикрет сървис". Открити са в различна степен на завършеност 1 350 000 долара менте.

Качеството на парите било изключително високо, твърдят разследващи. Мастилото, с което се печатали пачките, имитирало магнитно мастило. Така ментетата трудно били разпознавани дори от банкомат или преброяващо устройство, пише "България Днес". По време на акцията срещу семейството ченгета заснеха и показаха приказния дом на Баневи в столичния кв. Бояна. Огромни кристални полилеи, скъп мрамор и златни бижута с диаманти за стотици хиляди левове се оказаха скътани в тузарската къща.

Зрелищен обиск бе направен в края на август и на петзвездния столичен хотел "Маринела", ченгета направиха основен тараш и в пловдивския "Марица". Причината - разследване срещу собствениците им семейство Арабаджиеви за участие в престъпна група, извършвала данъчни престъпления. За разлика от олигарсите Баневи Ветко и Маринела успяха да избегнат ареста, тъй като по време на шумната акция срещу тях те са в чужбина.

Адвокатът на хотелиерската фамилия - топюристът Илиян Василев, коментира пред медиите, че клиентите му имат намерение да се предадат всеки момент. Те пътували към България с автомобил, който попаднал в задръстване заради пътуващите по това време гастарбайтери. Това бе преди четири месеца. Към настоящият момент няма и следа от бизнесмените.

По време на акцията срещу хотелиерските босове в куфари, кутии и каси в имоти на семейството са открити в брой 10 милиона лева. "Това са изпрани пари", заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод разследването.

"Открита е екселска таблица, в която са описани невнесените данъци от захарния комбинат в Пловдив от 2008 година до настоящия момент, съответно и фирмите, през които е станало това. Тази сума според таблицата е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона", разкри Гешев. В ареста се озова единствено наследникът на Маринела и Ветко - Вълчо Арабаджиев, и две от счетоводителките на бизнесмените Ромелия Кирилова и Елена Караянева.

Още по темата: общо новини по темата: 79
05.12.2021 »
18.08.2021 »
27.07.2021 »
06.06.2021 »
03.04.2021 »
15.03.2021 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Много глупаци са се докопали до клавиатурата и пишат ли пишат ...
на 06.01.2019 г.
0
 
 
Ако Арабаджиеви наистина са завлекли руската мафия,какъвто коментар се появи преди време ги търсете на дъното на някоя река или залив с "бетони" ботуши!Руската мафия не прощава! А Интерпол в слуая въобще няма да помогне!
Aнонимен
на 29.12.2018 г.
-2
 
 
Е какво да правим като са глупаци! Ако се бяха сродили с Цвъко и Боко - нямаше да е така...
-1
 
 
Който НЕ отчита на Виниту, Шиши и лакеите им го чака това.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: