Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Незаконно имущество да се конфискува и при спряно дело
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:44 / 13.12.2018Коментари (0)698
©
Парламентарната Комисия по правни въпроси прие на първо четене промените в антикорупционния закон, съобщи БГНЕС.

Законодателната инициатива е на депутата от ГЕРБ и председател на комисията Данаил Кирилов, а промените са в отговор на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, в което се казва, че прекратяването на наказателното дело е абсолютна пречка за внасяне на иск за гражданска конфискация. Решението има силата на закон и след него Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество. Към момента те са на обща стойност над 21 млн. лв. по 19 дела, но цифрите продължават да растат.

Именно това стана причина ГЕРБ да внесат предложение за законови промени, предвиждащи незаконно придобито имущество да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Предлага се също сроковете за конфискация, предвидени в закона, да отпаднат.

От БСП разкритикуваха управляващите за бързината, в която искат да извършат законодателната промяна. Народният представител Филип Попов настоя текстовете да отпаднат от дневния ред на днешното заседание на комисията, защото те са внесени едва преди 2 дни, но предложението не срещна одобрението на мнозинството. Според управляващите с промените ще може в пълна степен да се защити държавният интерес и ще се обезпечи доказаната ефективност на гражданската конфискация.

На заседанието на комисията присъстваха представители на всички институции, имащи отношение по темата – председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, главният прокурор Сотир Цацаров, министрите на вътрешните работи и правосъдието Цецка Цачева и съдията от гражданската колегия на ВКС Борислав Белазелков.

Според Пламен Георгиев има "практическа спешност“ за приемане на промените, а с тях депутатите ще устоят разделението на властите. "Ако се реши да няма гражданска конфискация в България, ние ще го спазваме, но това решение трябва да се вземе от депутатите“, подчерта той в изказването си.

Правосъдният министър Цецка Цачева също изрази подкрепа за предлаганите промени. Според нея гражданската конфискация цели да възстанови справедливостта чрез отнемане на незаконно придобито имущество. Министър Цачева припомни още, че конфискацията не трябва да се разглежда като наказание на лицето.

Подкрепа за промените дойде и от вътрешния министър Младен Маринов.

Становището на ВКС защити съдия Борислав Белазелков, който оправда отсъствието на председателя на съда Лозан Панов и подчерта, че той не дължи отчет на депутатите.

Последен от гостите думата взе главният прокурор Сотир Цацаров. "Тълкуването на закона, което се предлага е въпреки закона и при ясната воля на законодателя. Аз дори не мога да кажа, че това тълкуване дописва закона, то просто изменя, променя закона. При цялото му уважение към съда – той не създава закони, а има единственото право да ги прилага“, подчерта Цацаров. Според него, в конкретния случай, единственият начин да се приложи точната воля на законодателя е да бъдат приети предлаганите промени. "Това е и единственият начин да се възстанови справедливостта, която според мен е крещящо нарушена с това тълкувателно решение“, категоричен бе Цацаров.

Предстои текстовете да влязат за обсъждане на първо четене в пленарна зала.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: