Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Енергото спира тока на ВиК "Меден кладенец", хиляди ще останат без вода
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:37 / 07.12.2018Коментари (0)881
© Blagoevgrad24.bg
Енерго-Про Продажби предложи на община Кубрат, която е 100% собственик на водоснабдителното дружество "Меден кладенец“, да гарантира изплащането на непогасените задължения за доставка на електроенергия. Електроснабдителната компания предлага на Общинския съвет да гласува споразумителен протокол на обявеното за днес, 7 декември 2018 г., заседание на общинските съветници.

По информация, с която ЕНЕРГО-ПРО Продажби разполага, се очаква от 1 януари 2019 г. ВиК услугите на територията, обслужвана от община Кубрат, да преминат към обособената територия на асоциация "Водоснабдяване-Дунав - Разград.  Това би могло да доведе до ликвидация на ВиК "Меден кладенец“ и при липсата на активи, неговите задължения стават несъбираеми. 

Общинското водоснабдително дружество “Меден кладенец“ дължи на ЕНЕРГО-ПРО над 3 милиона лева за неплатени сметки за ток. Дългът е натрупан в продължение на повече от пет години от електропотреблението на помпени станции, пречиствателни станции и дълбок сондаж на територията на община Кубрат. В рамките на този период ЕНЕРГО-ПРО винаги е търсило решения, приемливи и за двете страни, при отчитане на финансовите затруднения на ВиК "Меден кладенец и Общината. Воден е открит диалог с всички страни за справедливо разрешаване на създалата се ситуация като са предоставяни различни варианти за разсрочване на натрупания дълг. До момента Общината не реализира нито един от възможните варианти за решаване на проблема със задлъжнялостта на неговия оператор и по този начин допусна това нарастване на задълженията.

На 28 ноември 2018 г. ЕНЕРГО-ПРО Продажби отправи покана за доброволно плащане на натрупания дълг. Оттогава компанията води интензивен диалог с редица отговорни институции – КЕВР, Министерство на икономиката, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и ДАНС в търсене на съдействие за справедливо решение на критичната ситуация. След изчерпване на всички възможни мерки за разрешаване на създалия се казус, ЕНЕРГО-ПРО пристъпва към крайна мярка за спиране на доставката на електроенергия, за което ВиК "Меден кладенец“ е надлежно уведомен с предварително предупреждение от 28.11.2018 г. Този срок предостави необходимото време и възможност на кмета и Общинския съвет да вземат навременни обезпечителни мерки.

На 6 декември 2018 г. ЕНЕРГО-ПРО Продажби изпрати до Общинския съвет на Кубрат споразумителен протокол, в който електроснабдителното дружество дава поредно предложение за разсрочване на изплащането на дълга до края на 2019 година и настоява общината, като едноличен собственик на ВиК-дружеството, да стане гарант за това. В случай че споразумителният протокол не бъде одобрен от общинския съвет, ЕНЕРГО-ПРО Продажби ще бъде принудено да пристъпи към спиране на доставката на електроенергия на административната сграда на ВиК "Меден кладенец“ на 10 декември, а на 12 декември 2018 г. на всички останали обекти на водоснабдителното дружество.

Общинският съвет може да приеме споразумението за разсрочване на дълга на заседание, насрочено за 7 декември и по този начин да предотврати крайната мярка прекъсване, планирана за следващата седмица.

Прекъсването на доставката на електрическа енергия може да доведе до липса на водоснабдяване както на град Кубрат, така и на още 17 населени места като Общината и ръководството на ВиК "Меден кладенец“ биха поели изцяло отговорността за това.

ЕНЕРГО-ПРО Продажби предприема тази крайна мярка, за да намали щетите, които понася в продължение на дълги години. Несъбраните вземания не са елемент от одобрените регулирани приходи на електроразпределението и крайната доставка с електрическа енергия. Натрупаният дълг затруднява оперативната и инвестиционната работа на дружеството и поставя в неравностойно положение добросъвестните клиенти като създава предпоставки за дисбаланс на енергийната система в Североизточна България.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: