Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Художници възродиха стара църква, заживяват до нея
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:07 / 24.11.2018Коментари (1)951
© bTV
Думата, която ще чуете най-често в тази история е "Бог". Не само защото ще ви разкажем за църквата в село Дъскот. А защото хората, които я връщат към живот, не са просто художници.

Наталия Димова и Евгени Чалъков твърдят, че не са открили Бог: "По-скоро той ни откри. И то с течение на годините. Мен ме откри преди много години, още бях мъничка. И така малко по малко ме поведе по своя път. Иначе Бог може да се открие навсякъде".

За тях Бог е усещането за любов. И за това, че с каквото и да се захванеш, ще ти бъде помогнато. А на тях помага в един от трудните пътища – този на изкуството.

Той завършва живопис, тя – също. Запознават се преди повече от 20 години, когато кандидатстват във Факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет.

"От пръв поглед имахме симпатии един към друг, но поради много стечения на обстоятелствата тогава нещата не се случиха между нас. Но с течение на много години и сериозни изпитания и сривове, тъжни семейни истории зад гърба на двама ни, успяхме да се срещнем наново, по някакъв много чуден и Божий промисъл", разказват творците. 

Неговата страст е реставрацията на стари документи, снимки, предмети. Разбира от часовникарство и е един от малкото не само у нас, които се занимават с реставрация на стари грамофони. Двамата с Наталия правят и руски икони по технология от ХІХ век:  "Това е и професия, и страст, и хоби. Заедно и с нашата професия на живописци. Виждаш как с труда ти се връщат едни предмети към живот, които животът е изтекъл в тях. Но по Божия промисъл всичко се получава, когато човек има желание, има усещането към конкретния предмет".

Попадат в Дъскот преди половин година. Поканени са да реставрират църквата в селото. Строена е през 1882 г. от майстор Енчо Колев и е осветена от Великотърновския митрополит Свети Климент. По време на комунизма, обаче, църквата започва да се разпада. В продължение на 40 години, камбаната й биела само когато някой почине.

През 2010 г. храмът е обявен за недвижим художествен паметник на културата, а три години по-късно е ремонтиран по европейски проект.

Защо е важен този храм? "Храмът е мястото, където човек може да намери духовността. А духовността е изключително важна за живота на човека и за отношенията между хората".

И така, през март, Наталия и Евгени започват реставрацията – първо на фасадата на църквата, а после на паметника на възрожденеца Петър Драганов, вял Самарското знаме и на една уникална икона на Исус Христос.

Преди да започнат работа се молят.

За свой покровител приемат Свети Иван Рилски. И може би съвсем не случайно, църквата в Дъскот носи името на точно този светец. Решават да купят къща в селото и някой ден да заживеят близо до храма, който са възкресили.

Защото освен Бог, тук откриват късчета история за това какви сме били и какви трябва да се запазим.

Източник: bTV






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.11.2018 г.
0
 
 
Това е култура не само в буквалния смисъл ,но и в съзнанието и ценностната система на двама души.Да свържеш Бог,любов и изкуство и да живееш с това. А не,като някой недоклатени малоумници имащи за култура драсканиците по скалите на Дановия хълм/Сахат тепе.Онзи "талант" да отиде в някой храм и там да излага творчеството си.Не разни карловски селяндури и русофилистични блядове да ми обясняват какво било култура в родния ми град.За тях го пиша. Да видят човещината и какво аз разбирам под култура и хигиена в нравствеността на един човек.Няма значение къде е роден и къде ще живее.Разбрахте ли Elestar,,Помнещ и анус гей...Това е пример за култура,а не мухлясалите ви,оскотяли,чалгарски мозъци.Селяндури гнусни.Домъкнахте се в града и зарязахте селата си и храмовете превърнахте в руини.И ще ми обяснявате кое било красиво и кое не след,като родните ВИ места са кенефи.Марш да си изчистите родните домове и външните кенефи.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: