Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекарства с дизайнерска дрога заливат пазара
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:37 / 26.10.2018Коментари (0)769
©
Фалшиви обезболяващи са били произвеждани с дизанейрска дрога, вместо със съставки, които е трябвало да бъдат влагани в тях. Причината е, че наркотиците са излизали 15 пъти по-евтини от фармацевтичните химикали. Това става ясно от публикация в Държавен вестник, според която правителството е приело промени в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични. Не е ясно обаче колко от фалшивите лекарства са попаднали у нас и колко са били разпространени във фармацевтичната мрежа, пише "Монитор".

Според последни проучвания на Европол, здравното министерство и МВР у нас няма данни за заловени подобни лекарства. Това обаче не означавало, че те не са в аптечната мрежа. След решението на правителството, което е обнародвано вече, под контрол се поставят нови шест вещества чрез включването им в Списък I на Наредбата - "Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотребата с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“. Решението е на Комисията по наркотичните вещества към ООН, с което се поставят под международен контрол нови вещества чрез включване в списъците на Единната конвенция на ООН по упойващите вещества от 1961 г., ратифицирана от Република България. Новите шест вещества, които се добавят към Списък I на Наредбата, са акрилоилфентанил, карфентанил, окфентанил, тетрахидрофуранилфентанил, 4-флуороизобутирфентанил и фуранилфентанил. Те са синтетични аналози на фентанила, който е в основата на повечето дизайнерски наркотици. Според доклад на Европейската комисия от края на миналата година именно тетрахидрофуранилфентанила е в основата на много фалшиви обезболяващи, които са били залавяни през последната година. Той се е използвал за производството на аналгетици и дори антидепресанти. Причината за влагането му в хапчетата е била, че той се доставял от Китай и бил 15 пъти по-евтин от регламентираните съставки. Употребата му обаче водела до остро пристрастяване, а според данни от Европол пък злоупотребата с него причинявала сигурна смърт. От 14 употребяващи го, 12 са починали.

Друг проблем на веществото, което се внасяло легално в Европа и дори в България до преди няколко дни от Китай, бил, че то се закупувало съвсем спокойно от интернет. Не било необходимо дори да се инсталират специални програми за влизането в т.нар. тъмна мрежа. Това ставало в най-обикновени сайтове, където тетрахидрофуранилфентанилът бил замаскиран като капки за нос или като "комплект за млади химици“. Така дори тинейджъри можели да се снабдят с опасното вещество, с което спокойно да се надрусат. Цената му била пренабрежимо евтина. Започвала от няколко долара и стигала до 20 долара в най-скъпия си еквивалент за опаковка от 10 грама. До решението на Министерския съвет у нас се стигнало след доклад и препоръки на Световната здравна организация, според която тетрахидрофуранилфентанила не намира приложение в медицината, а разпространението и злоупотребата с него предизвикват висок риск за общественото здраве.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: