Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дрехите втора употреба може скоро да поскъпнат
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:33 / 29.08.2018Коментари (0)617
©
Министерството на околната среда и водите възнамерява да въведе продуктови такси и за продаваните дрехи втора употреба, съобщиха от Българската стопанска камара. Предстои да бъде създадена работна група, която да направи наредбата, по която ще се изчислява новата екотакса. Основният мотив за въвеждането ѝ е нарасналият внос на дрехи втора ръка, които в един момент ще станат отпадък.

Въвеждането на екотакси със сигурност би увеличило цената на продукта, каза Любомир Кленов, член на УС на Асоциация на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба в България. "Има сериозен внос в България, предимно от Западна Европа, на година около 25 000 тона. Има и локално събиране на дрехи втора употреба у нас. Над половината се изнася отново извън България за африканския и азиатския пазар. България е пазарен лидер най-вече в сортирането", допълни той пред bTV.

По думите му повторната употреба на текстил като цяло се стимулира от ЕС. Ако в България се въведе продуктова такса за дрехите втора употреба, това ще бъде абсолютен прецедент в Европа, посочи Кленов. Според него това реално не би стимулирало повторната употреба, а би запълнило сметищата повече.

"В България така или иначе съществува сериозен "сив сектор", това са фирми, които извършват нелегален внос, години наред не се плащали ДДС, осигуровки и данъци. Те няма да плащат и тази такса и всъщност, реално погледнато, ще придобият още едно конкурентно предимство. Така пазарът би станал още по-нерегламентиран, отколкото е в момента", смята Любомир Кленов.

"Не повече от 1-2% от това, което остава в България, би следвало да стигне до сметищата. И категорично нищо от компаниите, които са членки на асоциацията, не стига до т. нар. употреба за отопление, огрев и т.н., увери той. "Да виним бранша, който се занимава с дрехи втора употреба, за мръсния въздух в София, не е сериозно", коментира още Кленов.

От пресцентъра на екоминистерството пък заявиха, че към момента министерството няма изготвено предложение за въвеждане на продуктова такса за пуснатите на пазара облекла и други текстилни изделия втора употреба. "При изготвянето на нормативни актове МОСВ осигурява прозрачност и публичност чрез провеждане на задължителните обществени консултации с всички заинтересовани страни и лица. В случай на изготвяне на такъв проект той ще бъде подложен на подобна дискусия", се казва в съобщението.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: