Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Професор: Паниката с изтеглените лекарства е излишна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:55 / 10.07.2018Коментари (0)692
©
По повод изнесената информация на сайта на EMA (European Medicines Agency) и предприетите мерки от Изпълнителната Агенция по Лекарствата (ИАЛ) от 05.07.2018 г. във връзка с възможни следи от N-нитрозодиметиламин (NDMA) в медикаментите, съдържащи активна субстанция Валсартан, произведена в заводите на Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, Китай, кардиолозите обясняват, че място за паника няма.

Валсартан е лекарство от групата на ангиотензин-рецепторните блокери, т. нар. сартани, които се използват широко в клиничната практика при пациенти с артериална хипертония, при болни, преживели сърдечен инфаркт и болни със сърдечна недостатъчност, обяснява проф. д-р Светослав Георгиев, зам.-ректор в МУ-Варна и Ръководител на клиниката по инвазивна кардиология в УМБАЛ "Св. Марина“ във Варна. Тази група медикаменти блокира мишените, с които се свързва ангиотензин II (най-силната съдосвиваща субстанция в човешкия организъм), който е с повишени нива при подобни състояния.

Информацията за открити следи от N-нитрозодиметиламин постъпва в ЕМА от самия производител. Посочената субстанция се разглежда като възможен канцероген. За момента няма установени данни за неблагоприятни последици сред населението, приемало спрените от ИАЛ медикаменти, съдържащи Валсартан.

От аптечната мрежа са изтеглени над 60 продукта, използващи активна съставка, произведена от фармацевтичните заводи в Китай. Същевременно, на пазара се предлагат и продукти, чиято активна съставка Валсартан е на други производители, за които няма данни за съдържание на примеси от N-нитрозодиметиламин, допълва проф. Георгиев. При необходимост, те могат да бъдат използвани като директни заместители на изтеглените от аптечната мрежа. Като част от семейството на сартаните, Валсартан може да бъде заменен и с медикаменти от същата група, притежаващи много близки характеристики, съдържащи като активна съставка кандесартан, телмисартан, олмесартан, ирбесартан и лозартан. Общо, алтернативите са над 100, успокоява специалистът.

Освен това, патологичната верига, водеща до повишени нива на ангиотензин II (чиито ефекти се стремим да неутрализираме) може да бъде блокирана на по-ранен етап и с други медикаменти – инхибитори на ангиотензин-превръщащия ензим, които са даже по-широко разпространени в клиничната практика и в редица случаи са първи избор на лечение.

Кардиолозите са категорични, че паниката сред болните е излишна. Единственото, което пациентите трябва да направят е да се консултират със своя личен лекар и лекуващ кардиолог, за да се избере най-удачната алтернатива във всеки конкретен случай.

В УМБАЛ "Св. Марина“ Варна, като едно от най-големите здравни заведения в България, има 36 кардиолога на щат, които са на разположение да реагират по възникналия казус във всеки един момент. Болницата разполага с цялата необходима апаратура (3 велоергометъра, 5 ехокардиографа, 2 скенера, 2 магнитни резонанса и 2 ангиографа), която може да се наложи да бъде използвана при всеки индивидуален случай. Пациентите могат да се обръщат към консултативния кардиологичен кабинет №1393, който е разположен на II-ри етаж в здравното заведение, в който от 8.30 до 16.00 ч. ежедневно има кардиолог на разположение.

Визитка: проф. д-р Светослав Георгиев е завършил медицина в МУ-Варна през 1986 г. Има придобити специалности по вътрешни болести, кардиология и професионална квалификация "инвазивна кардиология". Член е на Дружеството на кардиолозите в България, Българското дружество по интервенционална кардиология, European Society of Cardiology и БЛС. Проф. Георгиев е зам.-ректор на Медицински университет-Варна и Ръководител на Клиниката по интервенционална кардиология в УМБАЛ «Св. Марина».






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Решения на Общинския съвет в Кюстендил
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: