Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Честит Световен ден на целувката!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:47 / 06.07.2018Коментари (0)866
©
Целувката си има свой собствен ден и той се отбелязва на 6 юли. Световният ден на целувката за първи път се празнува във Великобритания през 1988 година. За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени. 
Как се е появила целувката? Авторът на първата целувка не е идентифициран. Тя не е изобретение като телефона или електричеството. Не е кръстена и на човека, оставил първи мокра следа от целувка на бузата на половинката си. 

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Една от тях разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните. Въпреки, че произходът на целувката не е толкова важен, интересен е факта, че учени, антрополози, историци и философи нямат точно обяснени защо се е появил този акт. 

С какво е полезна целувката? Първо, целувката е една културна традиция. Почти в цял свят, хората, които навлизат в романтична връзка чувстват необходимостта да се целунат. Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута. Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута. Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява стреса.

Целувката крие и някои опасности. Чрез нея се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести. Колкото до стотиците различни бактерии - за радост 95% от тях не са опасни.

Съществуват и редица парадокси. И днес целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява "на мъжа с мустаци да целува човешко същество". В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години. 
Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват - вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват. 

Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.
Мъжете предпочитат лигавите целувки повече от жените. При силният пол целувките могат да повишат производството на хормона окситоцин, който насърчава чувството на привързаност.

Хората не са единствените видове, които изразяват подобно поведение чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение. Според различни проучвания, хората помнят повече подробности за първата си целувка, отколкото за първия сексуален опит. 

Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална.

Устните ни са покрити с чувствителни нервни окончания, така че дори и при съвсем леко потъркване може да предизвика приятни емоции, които ни насърчават да продължим да се целуваме.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: