Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Отмениха оправдателна присъда на бездомник, дадоха му доживотна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:43 / 29.06.2018Коментари (0)593
©
Състав на Апелативния съд във Варна е отменил изцяло оправдателната част на присъдата на 46-годишния подсъдим Валери М. за умишленото убийство на скитник, извършено в съучастие с Димитър Д. Първата съдебна инстанция призна за виновен 58-годишния Димитър за умишленото убийство на 63-годишния бездомник Иван, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин, като го осъди на 19 години лишаване от свобода при строг режим.

Съучастникът му Валери обаче бе оправдан от първата съдебна инстанция, която го призна за виновен само за лека телесна повреда, въпреки че е действал по време на престъплението при условията на опасен рецидив след изтърпяване на двегодишна ефективна присъда за друго престъпление. 

Недоволна от оправдателната присъда на Валери, Окръжната прокуратура във Варна внесе протест в Апелативния съд, който бил поддържан и от представителя на Апелативната прокуратура.

В съдебно заседание въззивната инстанция отмени изцяло оправдателната присъда на Валери, като го призна за виновен за жестокото убийство и му наложи наказание доживотен затвор.

Спрямо съучастника му Димитър Апелативният съд потвърди изцяло наложеното наказание от Варненския окръжен съд – лишаване от свобода за срок от 19 години.  

Двамата подсъдими водели скитнически живот във Варна. Роденият в русенско село Димитър пристигнал във Варна през 2013 год. Изкарвал прехраната си чрез просия пред катедралния храм и спял в подлеза. 46-годишният Валери дошъл във Варна през 2016 год. от Австрия, където работел. Запознали с 63-годишния Иван чрез друг скитник, който нощувал при него през зимата в изоставен строеж, близо до гарата във Варна. Иван прибрал в изоставения строеж и останалите бездомници.

В периода от 6 януари до 12 януари 2017 г. четиримата мъже излезли сутринта от убежището си в строежа и всеки тръгнал да върши работата си – едни по казаните за смет, други – по пазара при търговците. След като пил, Иван се почувствал зле и се върнал да си почива в строежа.

Останалите трима се прибрали по-късно. Избухнал спор за пари, които Валери смятал, че му дължи Иван. Разправията тръгнала и заради разхвърляните вещи из помещението.

Тогава Валери и Димитър, който ходел с бастун, се нахвърлили върху лежащия на дюшек на земята свой домакин. Нанасяли удари по тялото и главата на Иван. От ударите бастунът на Димитър се счупил.

Следващите пет-шест дни ден тримата продължили с обичайните за скитническия им живот занимания. Трупът на 63-годишния Иван бил увит в юрган, завързан със сезал и хвърлен през отвор в плочата на долното ниво на строежа, пълно с вода. Изчезването на възрастния човек направило впечатление на търговците от пазара, на които той помагал срещу дребни суми.

На 12 януари 2017 г. полицейски служители извършили рутинна проверка на обитаваното от скитниците помещение. Така било установено, че  Валери е обявен за издирване в Австрия. Той бил задържан и отведен в Първо РУ на МВР. Същите полицейски служители проверили изоставения строеж и на 5 януари. Тогава видели, че там нощувал и Иван, който сега липсвал.

На 20 януари 2017 г. подсъдимият Димитър не издържал да пази повече тайната за убийството, отишъл в полицията и разказал за станалото. Тялото на убития Иван било извадено с водолаз от наводненото подземно ниво на изоставения строеж.

Присъдата на Апелативния съд подлежи на касационна проверка пред ВКС.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: