Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ангелкова: Близо 2 милиона българи ще почиват по родното Черноморие
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:04 / 13.06.2018Коментари (6)1481
©
Промените в Закона за туризма дават възможност за обединение на сектора. Министерството подкрепя идеята да има национално представителни организации, за това е и предвидена подобна възможност в измененията на нормативната база. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на откриването на 5-ата годишна среща на Националния борд по туризъм.

Министърът коментира, че е важно за работата на ведомството да има ясен и предвидим партньор и съвместно с него да се полагат усилия за устойчивото развитие на сектора. С промените на закона предлагаме да има по една национална организация за хотелите, за туроператорите и екскурзоводите, обясни министър Ангелкова. Те ще обединяват интересите на бранша и ще се утвърждават с решение на Министерския съвет. Ако успеем да постигнем това, ще е голям успех, защото сега има повече от 300 организации, коментира министърът. И допълни, че министерството е отворено за предложения, подкрепени от всички, защото то е балансьор.

Определяне на статута на националните курорти също е заложено в промените на Закона за туризма, като се предвижда и разработване на съответната поднормативна база, обясни министър Ангелкова. Тя коментира, че регионалното планиране е от ключово значение, за да се отговори максимално на нуждите на туристите и бизнеса. Министърът посочи още, че се предвижда да се обособят отделни зони, където има такива нужди и възможности, например парти зона и зона за семейна почивка. Така ще има предвидимост и когато туристите избират място за почивка, ще знаят какво да очакват, обясни министърът.

Освен това се предвиждат правила за ясно определени ски зони и писти. Има точни  регламенти и критерии, според които да се дефинират като такива, заяви министър Ангелкова. Тя уточни, че не бива да се очаква това да рефлектира върху други закони, които не са в компетенциите на Министерството на туризма.

Важен елемент от законодателните промени е регламентирането на задълженията на общините по отношение на отчетността и техните отговорности в туризма, съобщи още министърът. Тя обясни, че кметовете трябва да имат ясно планиране за развитието на сектора и предвидени конкретни дейности. Трябва да има ясна отчетност на приходите от туристически данък и концесиите и за какво се изразходват тези постъпления. Измененията предвиждат въвеждането на изискване за задължително създаване на консултативни съвети към общините.

С измененията на Закона за туризма се предвижда създаване на звеното на контрол към министерството, информира министърът. Тя уточни, че то има правомощия в последващия контрол за спазването на закона, като ще извършва регулярни и инцидентни проверки, ще прилага принудителни административни мерки и ще съставя актове за нарушения. Министърът заяви категорично, че няма да се нарушава работата на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по отношение на функциите й за защита на правата на потребителите, и благодари за сътрудничеството на председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Промените предвиждат още въвеждането на "Доброволен етикет за качество“, който може да се придобива от категоризираните места за настаняване, за хранене, туроператорите и туристическите агенти. Валидността му ще е 3 години, като ежегодно ще се прави проверка на придобилите този етикет и при нарушения сертификатът ще може да се обезсилва.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма беше публикуван за обществено обсъждане през месец май и то ще продължи до 9 юли. Той може да бъде намерен на сайта на министерството и за нас е важно браншът да изпраща своите мнения и коментари, заяви министър Ангелкова. И допълни, че всички постъпили становища ще бъдат разгледани и взети под внимание.

През месец май бяха приети първите промени в Закона за туризма. Тяхната цел беше транспониране на европейската директива за пакетните пътувания и намаляване на административната тежест. С приетите изменения отпадната 19 вида документи, които досега трябваше да се предоставят на хартиен носител, с което значително се облекчава работата на бранша. В момента се подготвят и изменения в наредбата за категоризация и прекатегоризация, с което се привежда в съответствие и поднормативната уредба, посочи министър Ангелкова. Тя каза, че с тях ще отпаднат паразитни изисквания, но ще се гарантира запазването на високото качество на услугите в сектора. Предвижда се промените в наредбата да са готови до края на годината. Стартирали сме разработването на платформа за онлайн подаване на документи за категоризация и прекатегоризация, информира министърът. И коментира, че това допълнително ще улесни работата на бизнеса.

Министерството продължава работа по въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Процедурата за избор на изпълнител е на финалната права и скоро се очаква да има избран изпълнител за изработването й, каза министърът. Нашите очаквания са, че през следващия летен сезон ще има готова демо версия на ЕСТИ и ще има възможност пилотното въвеждане на системата, съобщи още министърът. 

Основен приоритет на правителството е образованието и реформата в тази система, за Министерството на туризма то също е от изключително значение и оказва влияние на развитието на сектора, съобщи министър Ангелкова. И уточни, че именно заради това беше създаден Междуведомственият съвет за кадрите в туризма, на който да се дискутират проблемите и да се търси балансираната форма за решение на проблема с липсата на кадри в сектора.

Министърът обяви, че предстои и първо заседание на Съвет по комуникациите. Много е важно как се представят новините в сектора и целта на съвета е там да се обсъжда представянето на България. Важно е новините да са обективни, но и да изграждат привлекателен образ на страната, така че да се привличат повече туристи, коментира министър Ангелкова.

Мога да ви уверя, че на всички мои срещи, проведени на Г20, Петербургския икономически форум и срещата на министрите с ресор туризъм на ЕС беше потвърдено мнението, че България  става все по-привлекателна както за инвестиции, така и за посещения, пътувания и почивки, каза министърът. Доказателство за добрата инвестиционна среда са вложенията на световни хотелски вериги като Мариот и Хаят, както и инвестициите на Туи и Томас Кук по Черноморието. Водим разговори с "Four Seasons“ и други световни вериги, посочи още тя. И изрази увереността си, че с общи усилия ще успеем, само в партньорство може да превърнем България в спокойно и предпочитано място за туризъм, заяви още министър Ангелкова.

В отговор на журналистически въпрос министърът информира, че това лято по родното Черноморие ще почиват между 1,6 млн. и 1,9 млн. българи. През сезон 2017 г. около 1,6 млн. българи са пътували към родното крайбрежие. Относно руските туристи тя информира, че има спад около 5 % в записванията до момента, но това не е крайна цифра, защото ситуацията е изключително динамична. Това, което имаме като уверение от моя колега Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия, както и по време на разговорите на премиера Борисов с президента Путин, е, че България продължава да бъде на едно от първите пет места за предпочитана дестинация за руските туристи, заяви още министър Ангелкова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
1 900 000 са местните по цхерноморието !!! Таиа е пусхила от стоката на Маресхки
0
 
 
Къде ги видя тия 2 мил. ма Ангелкова....ха ха ха ха
0
 
 
да да ама не , ако и плажовете в Гърция са в тези сметки съм съгласен...
0
 
 
Направо напишете 6 милиона. Смешници! Какви 2 милилиона, половината държава пенсионери, 30% мангали, смятайте колко са социално слабите. Отделно всеки от познатите ми почива в Гърция или Турция. Така, че стига спекулации, разберете, че няма да накарате нормалния българин да дойде на тази клоака на Черно море. Скъпи цени, отвратително обслужване, развалена храна, фалшив алкохол. Пускайте си ваучерите и пакетите за чужденците да идват да се посират и това е. Ние не заслужаваме такива красиви плажове и планини. Хората от едни каманаци правят световно известни дестинации и плажове, а ние имаме такива дадености и серем на вентилатора. Срамота!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: