Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
КЕВР: Токът няма да поскъпне заради сделката с ЧЕЗ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:55 / 11.03.2018Коментари (6)1346
© БГНЕС
Сделката за ЧЕЗ по никакъв начин няма да е причина за повишаване на цената на тока. Това заяви категорично пред БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. "Сключването на такава сделка, независимо кой е купувачът, по никакъв начин не влия върху цената на електроенергията. Тя се определя по ясна методика. В случая няма никакъв ценообразуващ елемент, свързан с прехвърляне на акции. /…/ В ценообразуващите елементи ние по никакъв начин няма да включим нито обслужването на кредита на привлечения капитал, нито плащането на лихвите по него. Това е работа на съответния собственик. Няма никакви основания и притеснения за повишаване на цените. Крайно време е тази истерия да бъде прекратена“, обясни той.  

Прехвърляне на акции от ЧЕЗ към "Инерком“ не може да бъде проверявано от Комисията за енергийно и водно регулиране преди финализирането на сделката, подчерта още Иванов. Контролът преди сключване на сделката трябва да се осъществи по параметри, които не са в правомощията на КЕРВ, категоричен бе той и обясни какви са възможностите на ръководената от него комисия:  "Ние се произнасяме в два изрично разписани случая. Когато се извършва разпореждане с имущество, с което се осъществява лицензионна дейност на едно енергийно дружество. Няма подобна хипотеза, защото имуществото на лицензираните дружества ЧЕЗ "Електро“ – България и ЧЕЗ "Разпределение“ - България остава в цялост. Вторият случай, в който може да се произнесем, е когато се извършват други сделки – те са изрично изброени, 4 на брой, в чл. 92 от Наредбата, но само в случаи, когато сделката се осъществява от лицензиант, а лицензиантите са ЧЕЗ "Електро“ и ЧЕЗ "Разпределение“. При това, за да се произнесе Комисията, трябва да постъпи, съгласно процедурата, заявление от тези дружества и ние в едномесечен срок се произнасяме. Няма съмнение, че ако след финализиране на сделката в един бъдещ момент подобно заявление постъпи в КЕВР, ние ще се произнесем, за да защитим обществения интерес“, каза той.  

Според Иванов, КЕВР се включва в този скандал по две причини – или непознаване на закона, или търсене на необходимия грешник. Той е категоричен, че регулаторът си изпълнява стриктно задълженията. В подкрепа на твърдението си той посочи: "В последните 3 години около 13 млн. лв. са санкциите, които КЕРВ е наложила на трите разпределителни дружества“.   Относно промените във връзка с разширяване на правомощията на КЕВР, готвени от Обединените патриоти, Иванов коментира: "Приемането само на този текст не го прави работещ. Към него трябва задължително да има текстове, които да разпишат критериите, по които ние се произнасяме, рамката на нашето произнасяне, за да не бъде то субективно. Трябва да се разпише много ясно какви са задълженията на другите служби. За да може ние да бъдем финално произнасящата се институция преди подписване на сделката, трябва да разполагаме с информация от всички служби, които могат да бъдат полезни за изясняване на ситуацията. Само в този текст – това е преяждане с власт на регулатора. Аз искам да пазя авторитета му във функциите, които са му зададени по закон“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Токът няма да поскъпне заради сделката с ЧЕЗ, а заради "тайната" сделка между КЕВР и ЕРП-тата (ЕРП-тата искат 20 %, а КЕВР им "разрешава" само 10)...
0
 
 
На 1-ви юли съвсем друга песен ще запеят... :(
0
 
 
абе къде отиде оная пикла дето беше платила уж 1000 лева сметка през 2013 година :) та съчетано с платените лумпени .... принуди бойко борисов да подаде оставка тогава :) ..... америка нещо или ..... расия :) .... защо не :)
0
 
 
И кой го казва? Този, който бе длъжен да спре тази сделка! Щом ЧЕЗ е на такива загуби, как новият собственик ще излезе на плюс? Всичко ще е на наш гръб.
Aнонимен
на 11.03.2018 г.
+1
 
 
Да се чете "Токът ще поскъпне заради сделката с Инерком, ама малко по-късно ...и всички знаем, че ценообразуването се доказва с документи, които могат да бъдат изфабрикувани от по-умни лица със съветници от където трябва /КЕВР/.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: