Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Не само КАТ! Вижте кои униформени и за какво могат да ни спрат на пътя!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:35 / 04.03.2018Коментари (0)1408
© Blagoevgrad24.bg
Не само "Пътна полиция" има право да ни спира и проверява. Такива правомощия имат и служители от други полицейски структури, но не всички могат да ни налагат наказания по Закона за движение по пътищата, напомнят от СБА. Вижте кой и за какво може да ни спре: 

Основният орган по пътния контрол у нас е "Пътна полиция". Служителите на КАТ имат право да съставят акт за установяване на административно нарушение или фиш, да извършват проверки за спазване на правилата за движение по пътищата, на техническата изправност и регистрацията на моторните превозни средства, на водачите на моторни превозни средства и при пътнотранспортните произшествия. МВР има специална инструкция, която описва реда и осъществяването на контрола по пътното движение. Според нея проверката се извършва при неработещ двигател на МПС и най-малко от двама полицаи. 

Освен това униформените могат да използват и техника за видеозаснемане. Униформените, назначени в наряд за пътен контрол, спират водачите за проверка, когато има видимо нарушение на правилата за движение по пътищата; има неизправности на ППС или разположението на товара създава опасност за участниците в движението; начинът на движение и поведение поражда съмнения към водача на МПС за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество; съществуват данни или предположения,че водачът на ППС е участвал в произшествие или в извършването на престъпление. 

Служители от звената, осъществяващи пътен контрол по главните пътища и автомагистралите при СДВР и ОДМВР, имат същите възложени дейности по контрол на пътното движение, както и униформените от "Пътна полиция". Служители от "Охранителна полиция", които са преминали обучение по Закона за движение по пътищата и Кодекса на застраховането и са положили успешно изпит, също могат да проверяват шофьори и автомобили и да пишат актове и фишове. 

Всички охранителни полицаи в страната могат да ви спират на пътя за общополицейска проверка - за установяване самоличността на шофьора и неговите спътници, за проверка на техни лични вещи, автомобила и на багажа в него. Те могат да обискират, да задържат, да изискват проверка в системата на ШИС за издирвани лица и возила и др. 

Жандармерията подпомага полицията при специализирани полицейски операции. Служители от тази дирекция могат да извършват заградителни мероприятия, да спират превозни средства, да завършват проверка на хора, документи, автомобили, но не могат да налагат санкции за нарушения по Закона за движение по пътищата. Служители на "Гранична полиция", които работят на всички аерогари в страната, имат право да извършват проверки по Закона за движение по пътищата и да наказват шофьори.

Стига обаче нарушението да е извършено на територията на летищния комплекс. Граничните полицаи имат право да извършват самостоятелни проверки на територията на цялата страна, когато действията им са насочени срещу контрабандата, трафика на хора и нелегалната миграция. Това означава, че ако имат съмнения, че превозвате контрабандни цигари или бежанци, те могат да ви спрат и да проверят документите ви, автомобила, вещите и стоките в него. 

Извън МВР, служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" имат право да спират за проверка моторните превозни средства, но само онези, които извършват обществени превози на пътници и товари и превози на пътници и товари за собствена сметка. Служителите на бившата ДАИ могат още да използват технически средства или системи за заснемане, като заснетият снимков материал служи за доказателство. Могат да налагат актове, но не и по Закона за движение по пътищата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: