Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевград почита паметта на Васил Левски и 145 г. от обесването му с множество инициативи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:03 / 13.02.2018Коментари (0)866
©
Благоевград отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски. С ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност ще бъде почетена паметта на Апостола. Събитието ще се състои на 19 февруари от 11:00 часа пред бюст-паметника на Дякона, който се намира на едноименния площад "Васил Левски".

В памет на Левски, ученици от НХГ "Св. Св. Кирил и Методий", съвместно с Регионална библиотека "Димитър Талев" са подготвили мултимедийно представяне и рецитал за живота и делото на Апостола под надслов "Родолюбие, справедливост, човечност - заветите на Левски. Инициативата започва в 12:45 на 15 февруари в зала "Изкуство", която се намира на IV етаж на Регионална библиотека "Димитър Талев"- Благоевград.

На 16 февруари от 11:00 часа, във фоайето на РИМ Благоевград ще бъде открита изложба, озаглавена "Посветен на Отечеството". Експозицията е посветена на живота и делото на Васил Левски. Инициатива е на РИМ- Благоевград, съвместно с Български исторически архив на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

Ученици от III ОУ "Димитър Талев" ще представят рецитал "Апостолът на Свободата" в Регионалната библиотека в Благоевград. Събитието ще бъде в Детски отдел на библиотеката на 19 февруари от 16:00 часа.

Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Дякона или Апостола, е роден в град Карлово на 18 юли 1837 г. Той носи монашеското име Игнатий, а година по-късно става дякон. Получава прозвището Левски заради проявената храброст и ловкост. Левски е знаменосец на четата на Панайот Хитов. Дяконът започва изграждане на революционни комитети в България, които да се превърнат в центрове българската революция. Заради революционната му дейност на 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турските власти. Първоначално е отведен за разследване в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София.

В края на януари и началото на февруари група комитетски дейци от Чирпанско и Старозагорско замислят план за освобождаването на Васил Левски. Под ръководството на Атанас Узунов се подготвя чета, която трябва да спре влака за Одрин и да освободи Левски. Замисълът не успява. Левски е осъден на смърт чрез обесване.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: