Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Кметът направи първа копка на стартиращия голям ремонт в самия център на Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:39 / 19.10.2017Коментари (0)1162
Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов даде символично начало на строително-монтажните дейности по проект "Обновяване и облагородяване на площад "Георги Измирлиев - Македончето", реконструкция на площадното, подплощадното пространство и фонтаните, художествено осветление в централна градска част между сградите на Общинска администрация - Благоевград, Драматичен театър "Никола Вапцаров", Регионална здравна инспекция, сградата на Американски университет в България и хотел "Ален мак", част от цялостния проект "Благоустрояване на градска среда" . Стойността на обекта възлиза на 5 462 423.98 лв. Заедно с кмета, участие в "Първа копка" на площад "Георги Измирлиев", взе и Мариела Латинова, която днес е в ролята на кмет за един ден. Д-р Камбитов се обърна към строителите и гражданите с ясна заявка, че визията на площадното пространство ще се запази.

"Това е поредният проект, на който правим първа копка. Преди около 20 дни дадохме начало на строителните дейности на друг проект и с този вече стават общо 4. Това означава, че се движим много добре, по график в изпълнение на програмата "Региони в растеж". Дейностите са щадящи. Запазваме стила, защото сме наясно, че това и досега е лицето, но и символ на Благоевград, така ще бъде и занапред. Ще бъдем много стриктни в качеството. Площадът в този вид е от 30 години, това, което ще бъде направено сега, трябва да издържи поне още 30", каза д-р Камбитов и допълни, че и тази година ще има коледен базар, както и елха на това място. Кметът Камбитов представи своя заместник в рамките на деня. "От много години участваме в инициативата на Джуниър Ачийвмънт "Мениджър за един ден". Днес кмет ще е едно младо момиче- бъдещето на Благоевград", допълни кметът Камбитов и даде думата на Мариела Латинова.

"Благодаря на кмета Камбитов и на неговия екип, които ми дават възможност да участвам в програмата на първа копка за благоустрояването на градската среда в Благоевград. Днес полагаме основите на строително- монтажните работи и се надявам в следващите години, ние, гражданите на Благоевград, да имаме удоволствието да се наслаждаваме на новите неща", каза в своето приветствие Мариела.

Отец Андон Шавулев отслужи водосвет за здраве и безпроблемно протичане на дейностите по проекта. След това бе направена и символичната копка в района на фонтаните пред сградата на Община Благоевград.

На събитието присъстваха заместник- областният управител на Благоевград Антоанета Янчева, председателят на Общински съвет- Благоевград Радослав Тасков, заместник- кметовете инж. Емилия Тунева, която е и ръководител на проекта, Христина Шопова,Зорница Кралева и Иво Николов, Секретарят на Община Благоевград София Янчева, директор Дирекция "Правно- нормативно обслужване и обществени поръчки" Антония Методиева, представители на фирмите- изпълнители, граждани.

Минути преди церемонията, бе дадена и пресконференция, на която бяха представени параметрите на проекта. Той включва първото цялостно обновяване на площад "Георги Измирлиев-Македончето", който е изграден в годините 1985-1987 г. Целта е максимално запазване на настоящото архитектурно-художествено оформление на обекта. Цветовото решение на площада ще бъде запазено в оригиналния му вид, като доказан символ на града, както и като обект на авторско право на неговите автори. Цялостният естетически облик и привлекателност на Благоевград ще бъдат подобрени чрез обновяване на съществуващи и изграждане на нови елементи на градската среда, чиито архитектурни и пространствени решения са в пълно съответствие с архитектурната среда на града.

Проектът "Благоустрояване на градската среда" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. (ОПРР), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът стартира на 18 ноември 2016 г. със сключения между Община Благоевград и Управляващия орган на ОПРР Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.008-0004-C01.

Общата стойност на проекта възлиза на: 13 177 504.12 лв.
В рамките на проекта ще бъдат реализирани още 3 обекта. Ще бъде благоустроена ул. "Марица" в участъка от бул. "Св. Димитър Солунски" до ул. "Иван Михайлов", ще бъде изградена велосипедна алея, свързваща бул. "Св. Димитър Солунски", ул. "Даме Груев", бул. "Васил Левски", бул. "Св. Св. Кирил и Методий" - до хотел "Ален мак" и от ул. "Марица" до ул. "Иван Михайлов", предстои и благоустрояване на IV-ти микрорайон в Благоевград, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. "Ветрен" до ЮЗУ "Неофит Рилски". Благоустроени ще бъдат шест улици, които са на земна основа (без настилка и без тротоари), а именно: ул. "Ветрен", ул. "Роден край", ул. "Черно море", ул. "Съединение", ул. "Независимост" и ул. "Руен".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: