Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
3 призовки пращат длъжниците на съд
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:46 / 18.10.2017Коментари (0)757
©
3 залепени на вратата на длъжника призовки ще се приемат за редовно връчени и ще дават възможност за започване на съдебен процес. Това приеха народните представители от правната комисия на НС, които гласуваха на второ четене промени в Гражданския процесуален кодекс.

Според новите текстове невъзможността ответник по дело да бъде намерен на посочения адрес се констатира най-малко с три посещения на адреса от връчителя, с интервал от поне една седмица между всяко от тях, пише Монитор. Това правило не се прилага, когато връчителят е събрал данни, че ответникът не живее на адреса след справка от управителя на етажната собственост или от кмета на съответното населено място. 

Депутатите решиха още, че когато в продължение на 1 месец ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят да залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия. Според промените съдът служебно ще проверява и местоработата на ответника и ще разпорежда връчване по местоработата, съответно местослуженето или мястото за осъществяване на стопанска дейност.

В същото време правната комисия в парламента не е подкрепила за второ четене предложението за законови промени, с които да се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители и монополите. Това обяви омбудсманът Мая Манолова. 

С измененията трябваше да се сложи край на така наречените "вечни длъжници", като се въведе 10-годишна абсолютна давност за дълговете и така вече да няма длъжници, които са в неплатежоспособност, но продължават да дължат заемания.

"Продължавам да твърдя, че по-доброто решение, по-честното решение и към длъжниците, и към кредиторите е да бъде приет специален закон за частния фалит, за гражданската несъстоятелност, където много прецизно да се премерят интересите и на двете страни", коментира омбудсманът.

Манолова каза още, че след приемането на поправките дълговете ще се събират по-справедливо и ако дължиш 20 лева, вече няма да плащаш 520 например", заяви тя.

В законопроекта се предвиждат още редуцирани такси за съдебните разноски по делата за дългове. Според нея намаляването на тези суми ще донесе "глътка въздух за редовите българи". Манолова посочи, че с промените се цели съразмерност между изпълнителната принуда и размерът на дълга, така че да не се случва повече за 100 лв. да ти блокират всички банкови сметки, трудовото възнаграждение, жилището, включително земеделските земи.

Следващата ключова промяна е гражданинът да може да оспорва оценката на имота, който се изнася на публична продан.

"Ако бъдат направени промени, това ще даде глътка въздух на редовите българи", коментира омбудсманът. По думите й промените касаят обикновените хора, които биха си платили, стига да бъдат своевременно информирани и, разбира се, да не бъдат товарени с безбожно високи такси за дълговете си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: