Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йога упражнения вкараха млада пловдивчанка в инвалидна количка
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:37 / 10.10.2017Коментари (2)474
©
Д-р Трендафила Тошева
Есента е сезонът на дисковата болест, която се проявява със скованост в гръбнака, болки във врата, изтръпване на крайниците. Болковият синдром е остър, а пациентите подлежат на медикаментозно лечение и физиотерапия, заяви д-р Трендафила Тошева, началник на отделението по физикална терапия и рехабилитационна медицина в УМБАЛ "Пловдив". 

В последно време се забелязва подмладяване на болестта - все повече млади хора идват при мен със сериозни оплаквания, посочи тя. Най-засегнати са хората, които работят в офиси, на компютър, както и в производството - на конвейер, шивачки и т.н., те стоят неподвижно по 4-5 часа и рано или късно заболяват.

Преди 20 години знаехме, че болестта се проявява след 50-55 години, но сега това правило отпадна, защото при нас лекуваме и 13-годишни деца. Пациентка в тийнейджърска възраст провежда редовно лечение в отделението, като при нея има и изтръпване на единия крайник. Момичето стига до болнично лечение след натоварване в час по физическо възпитание. Тъй като детето не тренира, а в училището се налага да изпълнява силови упражнения се провокира този инцидент. 

Д-р Тошева разказа, че в момента в отделението се лекува и момче на 23 години с кръвоизлив в гръбначния мозък. Той е футболист и на една тренировка на 18 септември тази година вдига глава нагоре, получава силна болка в гърба и врата, изтръпват му и ръцете, но всичко отминава за десетина минути. 

На следващия ден отново отива на тренировка, рита с единия крак, при което усуква тялото си и отново получава изтръпване в ръцете и краката. На стадиона веднага му правят масаж, след който се оказва, че изобщо не може да мръдне и го докарват по спешност с линейка в неврологията на УМБАЛ "Пловдив".

Установява се кръвоизлив в шийния дял на гръбначния мозък. В момента пациентът провежда рехабилитация, а екипът на физиотерапията води битка да го възстанови напълно, защото е много млад. Има огромен шанс, защото и заболяването бе хванато навреме, коментира д-р Тошева.

Друга пациентка от Пловдив на около 30 години е доведена в отделението в инвалидна количка. Тъй като работи в офис по 8 часа всеки ден, иска да има двигателна активност и се записва на курс по йога. След третия сеанс се прибира вкъщи и изведнъж цялата изтръпва. Обажда се на тел:112, след прегледа с линейка по спешност е откарана и приета в болница, където се установява кръвоизлив в гръбначния мозък. Според невролозите инцидентът е провокиран от йогата. 

"Залитането по йога от хора над 25-30 години е огромна грешка, защото в Индия от 3-годишни се учат на йога, а не след като организмът е завършил своето развитие. Упражненията са много драстични за областта на врата и гръбнака, усукванията също са много опасни. Добре, че пациентката беше слабичка и тежестта на тялото не бе довела до по-масивен инцидент, защото ако беше дори 60 кг, нямаше да можем да я възстановим", коментира д-р Тошева. След 3-4 курса физикална терапия, става и започва да се движи сама, макар че й остава изтръпване в крайниците. 

Усложненията от дисковата болест са изключително неприятни - водят до инвалидизация - парези, парализи и отпадна симптоматика, което изобщо не е желателно. Чрез нашата дейност - медицинска рехабилитация, постигаме максимална функционална годност и успешна ресоциализация на хората с увреждания, каза началникът на отделението.

Отделението разполага с апаратна физиотерапия в следните сектори - електролечение, светлотерапия, лечение с ултрависока честота, инхалаторно ултразвуково лечение и сектор за кинезитерапия. Тук се извършва и ранна клинична рехабилитация - при леглото на болния в другите клиники на УМБАЛ "Пловдив". Има разработени собствени алгоритми, по които работят рехабилитаторите. 

При блокиране на гръбначния стълб се прави освобождаване на гръбначно-мозъчните коренчета чрез мануална терапия, а мускулатурата се релаксира. Ако това не е достатъчно, се прави апаратна програма в продължение на 7 дни. Когато проблемът е хроничен, терапията е добре да се провежда 2 пъти в годината. Много е важно хората да разберат, че не бива да пресилват тялото си излишно, препоръча д-р Тошева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много добри специалисти работят там, на мен лично много ми помогнаха.
0
 
 
Доктор Тошева е наложен и уважаван специалист!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: