Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евростат: Българите отделят най-много за жилищни удобства
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:19 / 04.10.2017Коментари (0)575
©
България е лидер в ЕС по похарчени публични средства в областта на държавното управление на жилищните и обществени удобства, отчита анализ на Евростат за "Политиката на жилищното настаняване в ЕС" през 2015 г., цитиран от БТА.

Страната ни отчита най-високи общи разходи в ЕС в сравнение с БВП, посветени на жилищното настаняване и обществените удобства, в размер на 2,1 на сто от БВП. От тях "жилищното строителство" в България възлиза на 1,1 на сто от БВП през 2015 г., показват данните.

При удобство и настаняване се включват категориите "жилищно строителство", "развитие на общността", "водоснабдяване" (осигуряване на вода за домакинствата и предприятията, но не и за канализационните системи), "улично осветление", "жилища за научноизследователска и развойна дейност и обществени удобства" и "жилищни и обществени удобства".

Отчитаният период съвпада със старта на Националната програма за енергийна ефективност, свързана с обновяването и санирането на блоковете, строени по индустриален способ, която се финансира с публични средства. Програмата стартира през 2015 г. с финансов ресурс от 1 млрд. лв., като основните й цели бяха намаляване на разходите за отопление на домакинствата, променена жилищна инфраструктура и облика на градовете, по-чиста околна среда, както и удължаване живота на санираните сгради.

От гледна точка обаче на разходите за социална защита, свързани с жилищното настаняване - България, Естония, Гърция, Испания, Хърватия, Италия, Кипър, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия са в дъното на европейската класация със средства по-малко от 0,1 на сто от БВП, похарчени за социална защита за жилищни нужди.

Разходите по показателя "социална жилищна защита" през 2015 г. у нас са били около 190 млн. лева, най-вече за подпомагане на социалния патронаж над възрастни хора или инвалиди, разходи за подпомагане на домове за възрастни хора, за защитени жилища, разходи за рехабилитация на центрове на хора с увреждания и др.

През 2015 г. държавите-членки на ЕС са похарчили почти 86 милиарда евро за разходите за държавното управление за жилищни и обществени удобства. Тази цифра е равна на 0,6 на сто от БВП на ЕС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: