Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевград отбеляза 114 г. от Илинденско-Преображенското въстание
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:12 / 02.08.2017Коментари (0)734
©
Благоевградската общественост почете паметта на загиналите по време на Илинденско-Преображенското въстание преди 114 години. Цветя, пред паметника на Гоце Делчев на площад "Македония", положиха евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител Даниела Савеклиева, зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности в Община Благоевград Христина Шопова, зам.-кметът по икономика и финанси Иво Николов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, зам.-областният управител на Благоевград Иван Стоянов, представители на политически партии, културни институции и граждани.

Ритуалът започна с химна на Република България, а възпитаниците ПМГ "С. Корольов" Димитър Борумов и Антон Велев припомниха славни моменти от историята, свързани с подготовката и избухване на Илинденско-Преображенското въстание. С литературната компилация, която представиха, учениците напомниха за клетвата, дадена от смелите мъже на България в името на свободата и независимостта на Родината, както и моменти от историята: "Заклевам се в Бога, вярата и честта си, че ще се боря до смърт за свободата на българите в Македония и Одринско, че ще се покорявам безусловно на началството и безпрекословно ще изпълнявам заповедите му, че няма да издам никому нито дума, нито с дело тайната, с която днес се увенчавам и всичко онова, което от днес нататък ще чуя и разбера по делото. В противен случай, нека бъда убит от едного от другарите с револвера или камата, която целувам".

Въстанието избухва на 20 юли (2 август по стар стил) в Битолски революционен окръг и на 6 август (19 ст. ст.) в Одринско. В българската история, това е въстанието за освобождение на Македония и Одринска Тракия, останали след Освобождението на България съгласно Берлинския договор (1878 г.) в пределите на Османската империя. По своя характер и цели, то е продължение на българската национално-демократична революция от време на Възраждането.

Илинденско-Преображенското избухва на 20 юли (Илинден), откъдето идва и неговото име. Най-напред избухва в Битолския революционен окръг. Само за няколко дни, всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска кази (околии) са обхванати от бунтове и се присъединяват към Битоля. Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република.На 6 август (Преображение) избухва въстание и в Одринско.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: