Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разлог се подготвя за VII-ия Международен кукерски карнавал "Старчевата“
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:37 / 13.01.2017Коментари (0)465
©
При голям интерес от страна на самодейци, маскарадни и кукерски групи от всички краища на страната, протича подготовката за VII-мия Международен кукерски карнавал "Старчевата" 2017. В него ще вземат участие и 4 групи от Македония. Всички групи, заявили участие, са отличени с редица награди у нас и в чужбина.

Кукерският празник се организира от Община Разлог, под патронажа на кмета инж. Красимир Герчев. Град Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове от 1996 година и не веднъж е бил домакин за посрещане на представителите на Федерацията, начело с нейния президент Хенк Ван Дер Кроон. Честта да бъде член на Федерацията Разлог получава след спазване на вековната традиция, свързана с кукерските игри и представянето им по неповторим начин от сборна кукерска група в различни карнавали и фестивали не само в България но и в много страни от Европа.

Наименованието на кукерския карнавал в Разлог идва от уникалното местно назоваване на кукерите-"чауши" или "старци", оттам и "Старчевата". Чрез кукерския карнавал се разширява информираността на хората, относно възстановяването на традициите, специфични за различни райони на България, популяризиране на кукерските игри, представянето на кукерски игри като фактор за съхраняване, предаване и развитие на културните традиции и демонстрирането на богатството и разнообразието на фолклорните традиции.

VII-мия Международен кукерски карнавал "Старчевата" е с конкурсен характер, а оценяването ще се извърши от експертно жури.

Празникът ще започне в 10.00 ч., като шествието с официалните гости тръгва от НЧ "15.09.1903-1909" и ще продължи до Централния площад в Разлог, където участниците ще превърнат българския фолклор и обичаите в пленяващо преживяване, което омайва със своя колорит и красота.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: