Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Кметът: До декември 85% от блоковете в Благоевград ще бъдат санирани
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:17 / 26.09.2016Коментари (0)1274
©
Строително-монтажните работи на 85% от блоковете, допустими по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, се очаква да бъдат завършени до месец декември. Това обяви на пресконференция кметът на Благоевград д-р Камбитов. Той поясни, че към момента има избрани изпълнители за нови 73 обособени позиции.

"Нашата амбиция е, ако няма обжалвания, до 7-8 октомври да започнем да сключваме договори за изпълнение. Това ще ни даде възможност до началото на месец декември, при нормални климатични условия, тези блокове да бъдат завършени. Обликът на града вече се оформя по един съвсем различен начин", каза д-р Камбитов. Той поясни, че в момента се очаква ВАС да излезе със свое решение, относно обжалването на процедурата от страна на "Галчев инженеринг".

"Община Благоевград контролира много стриктно качеството на изпълнение по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Мога да кажа, че то е такова, каквото трябва да бъде. Важно е да отбележим, че надзора на дейностите е общински. Имаме всички механизми да контролираме качественото изпълнение на строително-монтажните работи и смея да твърдя, че самите условия на договорите при нас задължават фирмите сами да следят за качеството на работа. За пример ще дам, че в при нас няма авансово плащане. Първото плащане се прави при 50% от свършената работа. Амбицията ни е да бъдем готови до месец декември, не защото търсим показност, а защото търсим икономическия ефект. Целта на програмата е да бъдат спестени разходите на хората, в сезона, когато сметките за ел.енергия са по-високи", каза още д-р Камбитов.

В продължение на политиката за превръщане на Благоевград в модерен европейски град, в общинския бюджет за 2017 година, ще бъде заложено облагородяване на междублоковите пространства, общинска собственост.

"Освен всичко друго, имаме идея и да бъдат монтирани подвижни гаражи, в които да бъдат паркирани колите на гражданите. По този начин ще освободим пространствата, заети в момента от автомобили", коментира още д-р Камбитов.

По време на пресконференцията стана ясно, че в момента се прави и проучване в централна градска част и кварталите, при което се търсят подходящи места за обособяване на нови спортни и детски площадки. Сред акцентите в срещата с медиите, бяха и действията на Общината, в посока осигуряване на спокойно пребиваване на учениците в учебните заведения, както и разширяване на възможностите за спорт. В тази връзка кметът посочи, че до няколко дни във всички училища на територията на Община Благоевград ще бъде монтирано ЛЕД осветление.

"От една страна, по този начин, децата ще могат да ползват спортните площадки през по-голямата част от денонощието, от друга страна повишаваме сигурността. На втори етап ще започне и изграждане на видеонаблюдение във всички училища", каза още д-р Камбитов. Той поясни, че то няма да обхваща единствено дворовете на учебните заведения, а и периметърът около тях.

Д-р Камбитов заяви, че обмисля да бъде направено предложение на Общински съвет - Благоевград за промяна на Наредбата за общинска собственост и обществен ред, с която да бъдат въведени санкции за употреба на алкохол и цигари в училищните дворове, детските градини, ясли и на социалните заведения на територията на община Благоевград. "Причината за предвижданата промяна е, че често извън работно време на тези места се събират граждани, употребяващи алкохол и цигари, свидетели сме и на чести вандалски прояви, особено в почивните дни. Това е една превенция, която ще даде възможност и на "Общинска охрана" към Община Благоевград и на полиция да изпълняват напълно своите задължения", каза още д-р Камбитов. Във връзка извънкласните дейности в община Благоевград, д-р Камбитов обяви, че Центъра за личностно развитие официално започва да функционира на 3 октомври.

"Категорично работата на центъра започва по план. Няма да има нито съкращения, нито уволнения. Таксите за децата ще бъдат съвсем символични от порядъка на 3 до 7 лева. Тук не търсим реален финансов приход, тук таксата ще играе роля по-скоро на ориентир за броя на децата, записани в Центъра. Имаме идея да развием и квартал "Вароша" като център на занаятите", обясни още кметът на Благоевград.

Той коментира още, че изготвянето, защитаването и реализирането на проекти в Община Благоевград върви по график." Имаме 44 млн. лева по ОП "Региони в растеж", ос 1. Едно от условията тук, беше внесените проекти да са над 50% от стойността. В момента това, което сме подали е на стойност над 30 млн. лева", каза още д-р Камбитов.


Още по темата: общо новини по темата: 125
28.03.2024 »
07.03.2024 »
01.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
29.02.2024 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: