Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Докато извергът я изнасилвал, Мария докопала отнякъде нож да се защити
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:36 / 29.07.2016Коментари (7)783
©
18-годишната Мария Гиздева от Стара Загора, която е обвинена в умишлено убийство на 62-годишния Богдан Динев, е действала при неизбежна самоотбрана. Това каза пред "24 часа" адвокатът на момичето Валентин Димитров.

"Докато извергът, аз така го наричам, я насилвал, тя е докопала отнякъде нож и се е опитала да се защити. Преди това той я подмамил да отиде в дома му и заключил вратата на стаята", продължи Димитров.

Богдан Динев бе намерен мъртъв от племенницата си във вторник преди обяд в приземния етаж на дома си на старозагорската улица "Чая". Мъжът бил в кръв и с порезни рани в корема и слабините.

Във вторник момичето, което на 20 юни т.г. е навършило 18 години, се предаде в полицията и обяви, че предната вечер мъжът я бил изнасилил.

В петък изтичат 72-та часа арест, които прокуратурата наложи на Мария. Ако прокуратурата поиска постоянна мярка за неотклонение задържане под стража или по-лека, състав на окръжния съд в Стара Загора трябва да се произнесе днес за мярката.

"Мария не трябваше и толкова време да остане в ареста", твърди адвокат Димитров. Той внесе в четвъртък в съда молба клиентката му да бъде освободена от ареста и преди изтичането на "прокурорските" 72 часа, като се позова на член 5, точка 4 от Европейската конвенция за правата на човека, според която в рамките на процедурата "свободно тяло" може да поиска незабавно освобождаване от ареста при задържането му.

"У нас не съществува правна възможност за обжалване на прокурорското задържане в рамките на 72 часа, което е празнина в закона. Затова се позовавам на Европейската конвенция, която България е ратифицирала и важи за страната. 

По силата на тази конвенция преди няколко месеца депутатът Волен Сидеров бе освободен бързо от ареста, а съдът в София се събра за 2 часа. 

В Стара Загора обаче веднъж вече ми отказаха да разгледат друга моя молба за друг клиент на това основание. Чудя се защо за един депутат може, а за обикновените хора - не", коментира още адвокат Димитров.

По думите му Мария е много наивно момиче. Раснала в бедно семейство без баща. Отличничка от Търговската гимназия, това лято започнала работа като сервитьорка в местно заведение, за да помогне финансово на семейството си. 

Там вероятно се запознала с Богдан Динев, известен в Стара Загора и като Боньо Фаса. Адвокатът нямал представа как точно момичето се е озовало след работа във фаталната вечер в дома на мъжа, но приживе много по-възрастният мъж имал славата на мутра от най-ниското стъпало - развратник, съден за рекет и блудство по глава "Разврат" от Наказателния кодекс.

Адвокат Валентин Димитров твърди, че "стажът" на Богдан в затвора бил цели 27 години. А той го познава добре, защото се е изправял срещу него и в ролята си на полицай, какъвто бил, преди да напусне системата на МВР и да стане адвокат.

"24 часа" отвори някои от последните дела, гледани в годините срещу Богдан Динев в районния съд на Стара Загора. Прави впечатление, че в съдебните архиви той е описван като "български гражданин със средно образование, разведен, безработен, осъждан".

На 10 ноември 2011 г. съдът е одобрил споразумение на Динев с прокуратурата, според което мъжът получава ефективна присъда от 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, която да бъде изтърпяна в затворническо общежитие от затворен тип. 

За да стигне до присъдата, подсъдимият е признал, че на 10 юни 2011 г. в Стара Загора, "с цел да набави за себе си имотна облага, чрез заплашване принудил С. Г .С. да извърши нещо противно на волята му - да му даде сумата от 130 лева, и с това му причинил имотна вреда в размер на 130 лева, като деянието е извършено в условията на опасен рецидив".

В онзи момент Богдан Динев влиза в затвора, като са му приспаднати от присъдата дните, прекарани в предварителния арест.

Само 2 месеца по-рано, на 2 септември 2011 г., рецидивистът отново е в залите на районния съд в Стара Загора. Тогава той е признат за виновен в това, че "на 11 септември 2009 г. в Ст. Загора се заканил с убийство на И. Т. И. и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му", което му носи присъда пробация за срок от 9 месеца. 

В това време осъденият бил длъжен да се среща с пробационен служител два пъти седмично, което най-вероятно е ставало в затвора, където е изпратен малко по-късно.

Тези, които са познавали Динев, го описват като едър мъж с татуировки, плашещ дори с физиката си. Понякога работел като охранител. Градската мълва му приписва серия от изнасилвания на жени, останали неразкрити заради срама на жертвите и страха им да говорят. 

Дори в един от случаите младо момиче било скочило от висок етаж на къщата му и се потрошило цялото, само и само да избяга от насилника.

В същото време говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза през Би Ти Ви, че е още много рано да се правят изводи по случая. 

След задържането на момичето и повдигнатото му обвинение са назначени съдебномедицински експертизи на трупа на убития и на задържаната, разпитват се свидетели. Според резултата от тези експертизи обвинението срещу ученичката можело и да се промени.

Явно по отношение на убития експертизите са завършили, защото той бе погребан в сряда. След ковчега му били най-близките - мъжът има дъщеря приблизително на годините на Мария. 

Но хора с много опит в тъжните ритуали споделят, че погребението минало без обичайната тъга, вероятно и защото приживе Богдан не бил в добри отношение и с роднините си. Пред къщатата на убития ул. "Чая" 44 в Стара Загора нямаше некролог и жалейка.

Докато Стара Загора чака днешното решение на съда за по-нататъшната съдба на ученичката Мария Гиздева, в града тръгна още един слух. Според него момичето работило като сервитьорка само 1 ден, а вечерта избягало с оборота.

По този повод адвокат Валентин Димитров коментира пред "24 часа":

"Явно някой иска да очерни клиентката ми. Истината е, че тя е работила по-дълго време там. 

Но искала да я назначат на трудов договор, а това не ставало и затова се скарали с управителя. А и, доколкото зная, този човек бил приятел с въпросния Богдан Динев".


Още по темата: общо новини по темата: 17
17.10.2018 »
23.07.2018 »
24.10.2016 »
19.10.2016 »
02.10.2016 »
30.09.2016 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ах,колко е сбъркана тази държава....!?!
+1
 
 
Какво да прави като я изнасилства ? Да му се остави ли така ?
+1
 
 
Аз не искам да си изкажа мнението, а да задам само един въпрос: Какво е правила Мария, която едва преди месец навършила пълнолетие в дома на 62 ШЕСТДЕСЕТ И ДВЕ ГОДИШЕН МЪЖ?
0
 
 
Браво на момичето! Трябва да я наградят даже!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: