Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бареков с 1.8 млн. евро в КТБ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:54 / 10.02.2016Коментари (5)2294
©
Снемането на банковата тайна за клиентите на Корпоративна търговска банка (КТБ), които заемат висши държавни постове или имат роднински връзки с тях, потвърди обоснованото предположение, че това е била любима банка на властта. 

Във вторник синдиците й публикуваха последната дължима порция от списъци - тези на политици, магистрати и други лица, деклариращи имуществото си пред Сметната палата, както и политически партии, които са имали депозити и кредити или други взаимоотношения с КТБ през последните пет години. 

В тях се четат имената на министри, депутати, съдии, прокурори, следователи, кметове, дипломати, членове на регулаторни органи и мениджъри на държавни компании.

Списъците могат да помогнат да се види конфликтът на интереси, съществувал на много нива в институциите, които е можело да се задействат срещу престъпните практики в банката или да се противопоставят на разрастването на империята от бизнеси около КТБ. 

Всеки случай обаче трябва да се разглежда индивидуално - така например вътре фигурира и името на съпругата на подуправителя на БНБ Димитър Костов - Елка, но то е очаквано и обяснимо, доколкото тя е била служител на банката. 

Друг недостатък е, че списъкът обхваща последните пет години преди отнемането на лиценза на КТБ и дава само максималната сума на депозита. Не ясно обаче нито тази сума към коя дата е, нито дали взаимоотношенията са към момента, когато лицето е заемало поста.

Има и други проблеми да се откроят възможни случаи на влияние или корупция - списъците изобилстват от лица със сравнително малки суми, които вероятно са там, защото в КТБ е превеждана заплатата на служителя или пък защото са били изкушени от високите лихви. 

Има обаче и лица, които пряко или чрез роднини са депозирали големи суми, които би трябвало институциите да проверят дали са декларирани в Сметната палата и пред НАП и дали имат доказан произход.

Неслучайни депозанти

Без да е укорим личният избор на всеки къде да държи парите си, депозитите по сметките на хора, заемащи публични длъжности, повдигат въпроси за евентуалните посоки на влияние. 

Така например в списъците на синдиците излизат имената на ръководители на институции с влияние върху държавни фирми в енергетиката. През последните години те масово насочваха свободните си средства към КТБ, което помагаше на банката да захранва схемите, довели до фалита й. 

Сред тези лица е Димитър Чохаджиев, зам.-министър на икономиката и енергетиката през 2012 г., който според справката е имал депозити за 363 хил. лв., 612 хил. евро, 1.4 млн. евро, 1.7 млн. евро, 1500 долара.

Съпругата му също фигурира в списъка с депозит от 220 хил. евро. Личните си спестявания в КТБ са държали и още редица членове на Комисията за енергийно и водно регулиране през годините (сред които с голяма сума и бившият председател Светла Тодорова), както и директори в НЕК и БЕХ, като отново не е ясно към кой момент точно са депозирани парите им в банката. 

Сметки в нея са имали и двама бивши енергийни министри - Делян Добрев и Трайчо Трайков. Но не липсват имена и на министри с други ресори от последните години като военните Аню Ангелов и Божидар Нанев.

Банката е била избор и на Лилия Чаталбашева - съпруга на Николай Чаталбашев, който през 2010 г. е председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори. Това е институцията, която можеше да се задейства по сигналите в медиите за некоректните отчети на КТБ.

Най-големият вложител сред публичните фигури е бившият тв водещ и изпълнителен директор на TV7 и настоящ евродепутат Николай Бареков, чиито пари в КТБ са достигали до 1.8 млн. евро. 

Това не е изненада доколкото собствеността на телевизията дълги години се свързваше с КТБ, а и мажоритарният й собственик Цветан Василев нееднократно е заявявал, че той е финансирал политическия проект на Бареков.

Друг крупен депозант е бившият финансов министър и настоящ представител на VTB Capital за България Милен Велчев, който е имал депозит максимално за 3.4 млн. лв. По данни на "Капитал" той е изтеглил 650 хил. лв. буквално дни преди затварянето на КТБ и е останал с близка до гарантираната по закон сума. Съпругата му Симона също е разполагала с 876 хил. лв. влог в КТБ.

Списъците на синдиците показват и възможни пресечни точки между собственика на КТБ Цветан Василев и бившия му бизнес партньор Делян Пеевски и ръководители на институции, контролиращи сектори, в които тандемът изграждаше бизнес империята си през последните години. 

Пример за това са НУРТС и телеком операторът БТК и популярността на банката сред директори в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) като Радослав Илиевски и съпругата му Маргарита. По подобен начин се появяват и имена от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор и др.

Сред клиентите на КТБ правят впечатление имената на Божидар Йотов от "Агенция пътна инфраструктура", Антоанета Цонкова, която през 2010 година е зам.-председател на Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност.

Впечатление правят и десетките имена на съдии, следователи, прокурори - Васил Петров - Висш съдебен съвет (ВСС), Весела Николова (ВСС), Бисерка Коцева, Ваня Анчева (съдии, ВАС), Васил Миков, Висша касационна прокуратура (ВКП), бившият градски прокурор на София Роман Василев и други.

Без изненада при партиите

Няма изненади от информацията за депозитите и кредитите на народни представители. Делян Пеевски е отразен с няколко малки сметки, най-голямата от които 20 хил. лв. През последните пет години е имал и два кредита - за 20 хил. евро и 20 хил. долара, които е погасил изцяло. 

В списъка не попада майка му Ирена Кръстева, тъй като са включени само съпрузи и непълнолетни деца. А съответно и в съпътстващите фирми за юридически лица не се виждат контролираните от Кръстева компании.

Синдиците публикуват и имената на девет партии, които са държали парите си в банката или са ползвали кредити от нея. Това са БСП - Варна, Обединен блок на труда Български лейбъристи, Политическа партия "Глас народен", Демократи за силна България (ДСБ), НДСВ, СДС, "Движение за национално възраждане Оборище", Демократическа партия в България и Земеделски народен съюз.



Източник: в.Капитал

Още по темата: общо новини по темата: 197
30.01.2024 »
22.01.2024 »
05.07.2023 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
20.04.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Той не е виновен ,малко ли хора го подкрепяха барабар и Нешка сега няма смисъл да го плюете , това ви е за акъл .
+5
 
 
Ако имахме прокуратура този боклук щеше да е вече в панделата....
+4
 
 
Почти никой не може да си докаже доходите. Като видях и колко магистрти, съдии и прокурори имат парици в КТБ - тръпки ме побиха. И 10.000 лева да ти е заплатата, това са непосилни спестявания от честен труд. И както беше казал един, ако държавата не осъди никой за КТБ, значи няма право да съди никого.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: