Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Ислямска държава" сменя стратегията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:14 / 01.12.2015Коментари (0)695
©
"Ислямска държава" смени стратегията си и от изграждането на халифат се насочва към удари срещу коалицията." Това заяви главният координатор за борбата с тероризма на ЕС Жил Керхоф пред комисията по вътрешни работи на Европейския парламент в Брюксел.

Атентатите в Анкара и Париж, както и свалянето на руския пътнически самолет в Египет били прояви на тази нова стратегия.

"Ислямска държава" търси видими победи, за да привлича привърженици и средства", добави европейският антитерорист №1.

Той предупреди, че е опасно да се прави връзка между бежанската вълна към Европа и терористите и посочи, че двете най-важни задачи пред ЕС сега са сигурността на гражданите и запазването на свободата на придвижване и Шенген.

Керхоф призова евродепутатите да помислят как ЕС може да помогне на мюсюлманите да се справят с радикализацията на европейски граждани. "В Европа живеят 20 млн. мюсюлмани и ние трябва да им помогнем да формират ислям - отворен, мирен и споделящ нашите ценности", заяви той в Европарламента в Брюксел. Една възможност това да се случи според него са европейските фондове.

Координаторът за борбата с тероризма каза, че ЕС има достатъчно инструменти да събира информация за потенциални терористи и удари, но че не ги използва ефективно. 

В Шенгенската информационна система (ШИС ) се водела точна статистика за откраднати автомобили и излежаващи присъди джихадисти, но нямало пресни данни за движението на радикализирани граждани, които биха позволили да се следят техните имейли и телефонни разговори. Едва 5 шенгенски държави актуализирали в реално време информацията, постъпваща в ШИС. 

ЕС разполага още с бази данни в Интерпол и Европол, както и в ПРЮМ, където се събират ДНК, отпечатъци на терористи, както и регистрационните номера на използвани от тях автомобили. 

Тези системи обаче още не се използват достатъчно, каза антитерорист №1. Вътрешните министри от ЕС ще обсъждат проблема в четвъртък в Брюксел.

Утре пък Европейската комисия ще предложи въвеждането на нови условия за търговия с оръжие, включително за антикварното и ловното. Държавите-членки на ЕС ще бъдат задължени да избират между предварителното лицензиране и регистрационен режим за всички ловни оръжия, като ще бъде затегнат и редът за купуването им. 

В частност ще бъде забранена търговията в интернет, а за изключенията - купувачът ще се явява на определено място, за да си получи покупката и да бъде регистриран и проверен от властите. 

Същият режим ще бъде въведен и за колекционерите и собствениците на антикварно оръжие.
След парижките атаки ЕС ще допълни и списъка на прекурсорите, от които се правят експлозиви, като в тях ще бъдат включени някои вещества, използвани в градинарството и козметиката. Ще се предложи криминализиране на пасивното обучение, пътуването с терористични цели, както и финансирането на такива движения, за да се преследват "домораслите" радикали, поемащи към Сирия. ЕС ще промени и системата за информация за издаване на наказателни присъди, която ще включи и лицата, които нямат европейско гражданство.


Източник: Dnes.bg

Още по темата: общо новини по темата: 97
13.10.2017 »
12.10.2017 »
09.06.2017 »
23.03.2017 »
27.01.2017 »
12.01.2017 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: