Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Председателят на ЕК: Бойко Борисов е златното момче на България
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:49 / 15.10.2015Коментари (0)720
©
По инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол бе официално представено снощи в Европейския парламент. Изложбата "Златните съкровища на България. Варна и най-старото обработено злато в света" с находки от фонда на Регионалния исторически музей - Варна бе под патронажа на министър-председателя на Бойко Борисов.

На събитието присъстваха председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, Доналд Туск - председател на Европейския съвет (ЕС), кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, Андрей Новаков, Владимир Уручев, Андрей Ковачев, български и чуждестранни евродепутати и официални лица.

Емил Радев откри представянето на изложбата с думите, че като варненец за него Варненското златно съкровище има не само историческа, но и сантиментална стойност. Той благодари за присъствието на тримата европейски лидери. "Това е доказателство, че трябва да ценим културните различия, да бъдем единни в многообразието, защото това ни прави проспериращи", заяви Радев и подари на специалните гости на изложбата реплики от най-известните артефакти от съкровището.

"Не помня друг такъв случай - трима председатели на европейски институции и министър-председател да са откривали изложба в Европейския парламент", подчерта Мартин Шулц и посочи, че това е напълно заслужено за представянето на Варненското златно съкровище.

"За Европейския парламент това е момент на гордост - че представяме тази важна изложба, свързана с културното наследство на Европа.

Председателят на Европейския парламент заяви, че България, както и Румъния, принадлежи към най-старите и важни традиции в света. "Тази изложба цели да се бори с предразсъдъците и с липсата на познания. Това съкровище доказва културното наследство на една голяма страна-членка на Европейския съюз - България", категоричен бе Шулц.

Жан-Клод Юнкер обясни пред присъстващите, че преди години е посетил Варна по покана на Бойко Борисов и е останал много впечатлен. "Тази изложба показва, че България не е само велика, но и стара нация. Бойко Борисов е златното момче на България", акцентира председателят на ЕК. Юнкер призова Иван Портних да подготви Варна за ново посещение, защото иска пак да се върне там.

Според българския еврокомисар Кристалина Георгиева изложбата показва колко е богата историята на България и че българският народ цени историята си. "По този начин градим настоящето и бъдещето си. То е в ръцете на народа, на правителството и на премиера Бойко Борисов", каза тя. Кристалина Георгиева подчерта, че България работи много добре с европейските пари, за които тя отговаря. "Казах на Бойко Борисов, че през последната година сме на осмо място по усвояване на европейски средства, но това не е истина. По последна справка, която получих днес, България вече е на пето място", обяви българският еврокомисар.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че му е драго, че всички български евродепутати присъстват заедно на представянето на Варненското златно съкровище в ЕП. "Всичко това е наше и ние сме едно. Считам, че присъствието на хората, които управляват Европа, е признание не към мен, а към хората, направили много затова да сме тук", посочи премиерът и покани Мартин Шулц също да посети Варна.

Премиерът заяви още, че усвояването на европейски фондове дава най-важното - присъединяването на регионите на ЕС, чрез изграждане на пътища и магистрали помежду им. Бойко Борисов даде пример с това, че предстои довършване на автомагистрала "Струма" до Гърция.

Представянето на ценни предмети от двата най-богати гроба от некропола стана възможно след осигуряването на държавна гаранция за експозицията - общоприета европейска практика. За целта Министерският съвет отпусна 30 000 лв. за временна експозиция от движими културни ценности в сградата на Европарламента.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: