Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Грандиозно 3D шоу и заря за 103 г. от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:20 / 06.10.2015Коментари (0)949
Благоевград отбеляза 103 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България с богата програма и уникално 3D мапинг шоу. Финалът бе отреден на красива заря, която огря площад "Георги Измирлиев", така както преди 103 години свободата огрява над днешен Благоевград. Символите на града и празничната атмосфера впечатлиха благоевградчани, които се любуваха на сменящите се картини върху сградата на Общината. Тържествата и мероприятията по повод празника на Благоевград започнаха с издигане на националния флаг на Република България, химна, полагане на цветя в знак на признателност към делото на знайните и незнайни войни довели до Освобождението пред паметниците на Георги Измирлиев, Македоно- Одринското опълчение, паметника на майор Орлински. Свещенослужители от благоевградския храм "Въведение Богородично" отслужиха заупокойна молитва и панахида в памет на загиналите по време на освободителния акт. Патриотичен концерт на площад "Македония" на Академичен хор "Гусла" към Българската академия на науките и изкуствата "Бойни маршове на честта и славата на Родината" развълнува благоевградчани с "Тих бял Дунав", "Шуми Марица". Главният солист Велислав Велев изпя и най- новия марш по повод 103-годишнината от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония "Час велик на мощ духовна".
Точно в 18.00 часа започна и тържествената сесия на Общински съвет- Благоевград в Драматичен театър "Никола Вапцаров". Сред специалните гости на събитието бяха народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, изпълняващият длъжността кмет на Благоевград Зорница Кралева, председателят на Инициативния комитет "100 години свобода" д-р Атанас Камбитов, общински съветници, представители на културни институции, учебни заведения, общественици, граждани. Специално за празника на Благоевград пристигна и делегация от побратимения хърватски град Чаковец, начело с кмета Стйепан Ковач. Сесията бе открита от досегашния председател на Общински съвет Радослав Тасков.

"Днес, нашия роден Благоевград празнува героизма и най- вече свободата, която нашите предци преди 103 години извоюваха с чест, достойнство и смелост и прогониха турски поробители. Използвам възможността да благодаря на председателя на Инициативния комитет "100 години свобода" д-р Атанас Камбитов и на уважаемите членове на комитета, затова, че днес 5-ти октомври е и официален празник на Благоевград", каза председателят на ОбС Радослав Тасков. Той припомни и важните решения, които ОбС мандат 2011- 2015г. е взел в полза на граждани и институции. Сред примерите за добра съвместна работа на администрация и общински съвет, Радослав Тасков посочи узаконяването на жилищните кооперации в кв. "Освобождение", които са очаквали този момент 20 години, узаконяването на вили в местността "Бодрост", изграждането на нов закрит плувен басейн с олимпийски размери, преобразяването на града по програмата за саниране на жилищни сгради и много други решения за подобряване качеството на живот в Благоевград.

Председателят на Инициативен комитет "100 години свобода" и кандидат за втори кметски мандат д-р Атанас Камбитов поздрави всички благоевградчани и благодари на членовете на комитета за усилията да съхранят историята жива."Днес повече от всякога имаме нужда да бъдем обединени, защото само заедно можем да постигнем просперитета на нацията, каза в словото си председателят на Инициативния комитет д-р Атанас Камбитов.

За изключителен принос в развитието на инфраструктурата в Благоевград посмъртно бе отличен със званието "Почетен гражданин" зам.- кметът по строителство на Община Благоевград в периода 1991- 1995 инж. Александър Янев. Наградата получи синът му Георги Янев. Наградата "Почетен гражданин" на Благоевград за цялостен принос в развитието и популяризирането на спорта не само в България, но и по целия свят бе определена за Марио Богданов- вицепрезидент на международната федерация и президент на Българската федерация по Таекуон-До ITF. По време на тържествената сесия на Общински съвет- Благоевград бяха наградени благоевградчани в 10 категории "Личност на годината". В категорията "Бизнес и предприемачество" бяха отличени Анжела Лазова и Тодор Наков, "Здравеопазване"- д-р Валентин Славов, "Култура"- Стойне Миленков, "Медии" - Иванка Лалева, "Спорт"- Андон Шавулев, "Образование"- Костадин Калинов, "Хора в неравностойно положение"- Катя Сейменска , "Морал"- Мирела Кючукова и в категория "Съхранение и традиции"- Илия Илиев. Бяха отличени и талантливите деца на Благоевград. С великолепно изпълнение на песен за Благоевград, Аленсандрина Механджиева и Лъчезар Кацарски искрено развълнуваха публиката.

След церемонията, хиляди жители и гости на града станаха част от концертът на ансамбъл "Пирин", които чрез танц и песен пресъздадоха историческите моменти на нетрадиционна сцена пред паметника на Димитър Благоев. Осветлението се заглуши и хиляди светлини преминаха по сградата на Община Благоевград. Миг след това започна очакваното 3D мапинг шоу, което и този път надмина фантазиите на благоевградчани. Над финалния надпис- "103 години свобода" се изля и фонтан от светлина в кулминационната заря, която освети небето над Благоевград.


Още по темата: общо новини по темата: 14
09.02.2018 »
06.10.2016 »
06.10.2016 »
05.10.2016 »
12.02.2016 »
11.02.2016 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: