Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето как са били източени 4 милиарда от КТБ!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:21 / 08.07.2015Коментари (17)2603
© Blagoevgrad24.bg
Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до източването на 4 млрд. лева от КТБ и фалита й. Виновни били и БНБ и ДАНС.

От създаването си КТБ е функционирала като финансова пирамида с връх нейният мажоритарен собственик, е категоричният извод в доклада на временната парламентарна комисия, която проучи факти по казуса.

Констатациите в документа, който снощи е бил депозиран в НС, огласи пред медиите Снежана Дукова (ГЕРБ).

Как е действала КТБ

Временната комисия е установила, че източването на частния трезор е ставало чрез свързани фирми като парите са прехвърляни без всякакви обезпечения.

"Дружества са били създадени с вчерашна дата, днес те получават кредити от КТБ, на другия ден ги препродават, тези активи отново се препродават и така се губи периметърът, финалът на самото действие, като всичко по един или друг начин се връща към мажоритарния собственик", описа схемата Снежана Дукова.

Тя уточни, че това бил единият принцип.

Вторият е банковите лихви по някои влогове да бъдат договаряни индивидуално за някои важни личности с много висок лихвен процент. 

Това по същество е и принципът на функционирането на самата банкова пирамида, разясни депутатът.

На фирми бушони били раздадени над 3.5 млрд. лв. А за да има пари, се привличали нови и нови депозанти с нереално високи лихви.

Доказателства и виновни

"По безспорен начин доказахме, че вина има и тя е съотносима към държавните институции, които са били ангажирани да следят развитието на банките и да променят индикативно тяхното състояние, ако се налага", каза Снежана Дукова.

По безспорен и категоричен начин доказахме също, че всичко се е случвало пред погледа на Надзора на БНБ и на ДАНС - двете основни институции, добави депутатът.

Лично за нея вина имали и одиторските фирми - три, които са правили ревизиите в банката, но прокуратурата трябвало да каже дали са прикривали или просто не са видели това, което се случва. Но индикации за фалита на КТБ е имало, това са могли и ДАНС, и надзорът на БНБ да видят с просто око, подчерта Дукова.Те, по думите й, са проспали този момент.

Какво не казва докладът

"В доклада на комисията за КТБ няма да намерим отговор кой е облагодетелствал банката", заяви народният представител от ДПС Петър Чобанов.

"Законодателните промени, изготвени от парламентарната комисия за КТБ, засягат освен БНБ и някои от функциите и дейностите на ДАНС", каза Снежана Дукова.

Относно това дали в доклада на парламентарната комисия, ангажирана с работата и дейността на банката има посочени конкретни лица и политици Дукова отговори, че това не от компетенциите на комисията.

След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да улесни работата по делото.

Същевременно бившият премиер Иван Костов бе призован да се яви днес на разпит в следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Той призова прокурорите да покажат договора му за преференциален депозит, за който се твърди, че е "преправен".


Още по темата: общо новини по темата: 197
30.01.2024 »
22.01.2024 »
05.07.2023 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
20.04.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това го знам от преди 20 години. Искам да се публикуват имената на тези, които са в списъка. Дали ще са политици, бизнесмени, портиери, клошари или такива с адрес "Извън регулация", все едно. От там нататък други да му мислят
на 08.07.2015 г.
+1
 
 
Стана ли ви ясно сега как е станала работата.Ама как ,толкова ми е ясно - банка да си източиш .
на 08.07.2015 г.
+3
 
 
Ако и вие като мен малко се затруднявате от тези дълги и постоянноизлизащи статии,които надълго и нашироко разясняват неща,които аха аха да ни превърнат в банкови специалисти и одитори,то знайте че накратко казано и без сложните термини нещата стоят така: Губят се едни 4 млрд. които вече са изпарени там дето никога няма да си ги върнем а виновните за всичко случило се,се самонаказаха както намериха за добре.Една част от тях вече не заемат постовете си а други все още са по местата си но пък и за тях както и за първите,вече няма лапаница от тази тлъста баница. Това е наказанието което сами си определиха,не искайте от тях да се вкарат един друг в килиите или сами да се обесят на крановете.
+5
 
 
Ами по един и същ начин в момента се източва и ПИБ, за което има достатъчно доказателства, но никой няма да се размърда да създаде комисийка за нещо, което не е станало, но пък сме майстори да си вадим изводи от станали неща.
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 08.07.2015 г.
+15
 
 
Няма такова понятие като БНБ и ДАНС. Има хора с конкретни имена,които са отговорни. Да си получат справедливостта,не да подават оставки и да отиват на островите да си харчат парите.
+10
 
 
Ами вижте отговорите на Иван Костов пред журналистите и ще ви стане ясно. Май май не могат да покажат "преправения договор" пред никого.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кюстендилска пролет
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: