Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Специално изработени карти показват всички блокове с договор за саниране в Благоевград
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:50 / 11.05.2015Коментари (0)1082
©
Специалистите на община Благоевград изработиха специални карти, на които са обозначени всички блокове с договор за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в града. Това е поредното усилие на кмета д-р Атанас Камбитов, насочено към улеснение на гражданите, които участват в кампанията. В известна степен то илюстрира и защо Благоевград продължава да е еталон при изпълнението на националната програма.

До този момент община Благоевград има 83 договора за саниране на 271 сгради. С Българска банка за развитие пък са сключени 59 договора, които обезпечават финансирането на 178 сгради. Това означава, че стотици семейства ще посрещнат зимата с по-малко средства за ток и значително по-топли апартаменти.

Процедурите в община Благоевград следват законовите изисквания. В края на април се проведе открита процедура по отваряне на оферти за саниране на първия блок в кв. "Ален мак" - №36, вх. А, вх. Б и вх. В. Десет фирми подадоха документи за изпълнител на обществената поръчка. Предстои да бъдат отворени ценовите им предложения, като финансовият ресурс, който община Благоевград възлага, е в размер на 540 644,77 лв. без ДДС. Критерият за оценка е " икономически най-изгодна оферта", а срокът за изпълнение на поръчката е 65 дни след сключване на договор за изпълнение.

В напреднала фаза са процедурите по саниране на бл. 55 в кв. "Запад" и на бл. "Лира" на ул. "Братя Миладинови" 1. Постъпилите оферти за тях ще бъдат разгледани на 19 май.

За девет блока има избран изпълнител за енергийно обследване, като името му ще стане ясно след изтичане на срока за обжалване. На втори етап са други 24 блока в града. Фирмите, които ще се борят за тяхното обследване за установяване на техническите характеристики, изготвянето на технически паспорти и обследване на енергийната ефективност, ще станат известни на 22 юни, когато публично ще бъдат отворени офертите им. Същата процедура предстои и за други 22 блока.

Кметът д-р Атанас Камбитов и областният управител Бисер Михайлов към този момент подписват 24 нови договора, които ще бъдат изпратени до банката в столицата. След това започва и изготвянето на процедури и за тях.

Информацията за всяка стъпка от протичането на кампанията за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради се качва на сайта на община Благоевград- www.blgmun.com. Повече от 50 % от блоковете вече са в процедури.

Добрата новина е, че на заседание на Министерски съвет бе прието изменение в Методическите указания по програмата. Те отново са в помощ на гражданите. Дава се право на общините сами да вземат решения през 2015 г. дали да одобряват обновяване на сгради с минимум 32 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, които са построени преди 1975 г. и са с доказани конструктивни проблеми.
За доброто партньорство между община Благоевград и сдруженията на собствениците бе създаден документ, който включва задълженията на двете страни.

Общината осъществява текущ контрол по изпълнение на задълженията на изпълнителите, освен това представлява сдружението пред държавата, областния управител и ББР.
Задълженията на сдружението са насочени към предоставяне на достъп за изпълнение на енергийната ефективност и техническите паспорти по предварително съгласуван график. Сдружението трябва да осигури достъп до всеки самостоятелен обект в сградата и други.

Всички условия могат да бъдат намерени на сайта на община Благоевград в специално създадения раздел "НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради".


Още по темата: общо новини по темата: 125
28.03.2024 »
07.03.2024 »
01.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
29.02.2024 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: