Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Наблюдаващият прокурор по КТБ: Това не е банка, а схема за кражба
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:34 / 17.11.2014Коментари (1)805
© 24 часа
- Г-н Гешев, в какво се състоят проверките, свързани с разследването, и какви изводи се налагат от тях?

- Проверяваме абсолютно всичко по това дело. Още от началото на участието си в това досъдебно производство твърдя, включително и многократно пред различни съдебни състави, че за мен КТБ представлява по-скоро някакъв вид инвестиционна пирамида (каквото е мнението на професор Ханке), отколкото нормална търговска банка. На базата на доказателствата по делото смятам, че тази структура поне в последните години е функционирала с цел да обслужва бизнеса на собственика си.

Може би ще останем в учебника по история, защото не ми е известно да може да се даде друг подобен пример в световната история за това как една реално функционираща банка е превърната в някаква пирамидална структура. Потвърждават го и икономисти, с които разговарях.

И то в страна от ЕС при действащи транспонирани европейски директиви, които са перфектни, при наличие на вътрешен и външен одит, надзор и регулатор.

- Какво установихте за този период?

- Със средствата на наказателния процес сме установили доста преди последните заключения на БНБ и одиторските предприятия редица обстоятелства относно механизмите и практиките в тази банка. Макар че първоначално делото е започнало конкретно за данни за безстопанственост за 13 фирми кредитополучатели. По-късно е прераснало в разследване, насочено към общото състояние на надзора в БНБ. И едва на следващ етап след постъпили данни от БНБ за фактическа липса и присвояване на над 206 млн. лева от главната каса на банката се е насочило към самата КТБ.

- Чия е вината за създалата се ситуация?

- За мен, познавайки доказателствата по делото, вината да се стигне до това незавидно положение, което в крайна сметка нанася и големи имиджови щети на самата държава, имат различни органи, а не само БНБ. В ДАНС например има цяла дирекция, която се занимава с финансова и банкова сигурност. Освен това имаме МВР, вътрешни и външни одитори, надзорен съвет и одитен комитет на банката.

- Какво трябва да се направи, за да се реши проблемът?

- Ще изразя пак лично мнение: държавата трябва да предприеме някакви действия. В момента отново всички вдигат ръце и казват, както е най-лесно: прокуратурата да се оправя и да установи какво се е случило, сякаш ние не правим това още от началото на годината. Иначе за мен определено става въпрос за действия с криминален характер и ние разследваме в тази посока.

- Значи може да се търси и конкретна отговорност...

- Многократно ни бяха задавани въпроси кога ще привлечем към отговорност конкретни лица. Ще ви отговоря - когато се съберат необходимите доказателства. Проблемът на това разследване обаче е, че обемът бе огромен и касае една много специфична и високоспециализирана дейност. Предполагам, че не е имало такова дело в историята на България и лично аз се надявам да няма друго. За мен това е най-голямото финансово престъпление до момента.

- Категорично се касае за престъпление, така ли?

- Разследваме различни престъпления, свързани с надзора, с безстопанственост и длъжностно присвояване. В случая най-малкото към момента е безспорно, че се касае за порочни механизми и практики. А дали конкретни лица са извършили престъпления и дали са виновни, решава единствено българският съд с влязла в сила присъда.

- Каква е била конкретната схема за източването на КТБ?

- КТБ е някаква инвестиционна пирамида, която макар, и при наличие формално на двустепенна управленска система, е ръководена реално от един-единствен човек. По негово разпореждане са създадени огромен брой кухи фирми, които са с управители, контролирани от него, включително и служители на КТБ. В хода на съдебното производство събрахме доказателства, че те са получавали необезпечени кредити. Това беше доказано на този предварителен етап и от докладите на одиторските фирми, както и от малко закъснелия доклад от надзорната инспекция на БНБ. Вярно е, че тези кухи фирми са изкупували дялове, акции, реално големи части от цели сектори от българската икономика и действащи предприятия, но тези фирми няма да станат кредитни милионери, защото от тях нищо не зависи, не са усвоили парите и те нямат никакви обезпечения. Да, те ще станат едни длъжници, от които обаче няма какво да се събере.

Точно по тази причина и хора, които са непредубедени, добросъвестни и не са финансово мотивирани, макар и да са добри специалисти в областта на банковото дело, се изказват неточно. Те просто не могат да си представят истинската картина и разсъждават за нея от гледна точка на това, че става дума за банка. Те не могат да приемат, че това което се обяснява е истина - как може да има 13% обезпечение на кредитите - това е невъзможно, как може да има 2% на обезпечение за една група кредитополучатели, как може да има 60 или 80% лоши кредити, как може да има такива банкови практики като кухи фирми?!

- Натъкнахте ли се на нещо интересно при проверките?

- При претърсване наскоро на един от адресите, за който имахме информация, че се намират документи, касаещи разследването, бе иззет огромен обем от доказателствен материал, включително и компютърни системи. И там намерихме едни много интересни материали. Част от тях представляват конкретни указания буквално "да се дискредитират свидетелите по делото" - с имената. Друго, което намерихме, е документация, представляваща банкова тайна, която в никакъв случай не би трябвало да се намира на този адрес и с част, от която даже ние не разполагахме. Например към момента не разполагахме с целия кредитен портфейл на банката. Изразът "дискредитиран" едва ли може да бъде двусмислен - в противен случай би било "да се намерят доказателства", "да се оборят лъжите", "да се опровергаят" примерно.

Източник: в. "24" часа


Още по темата: общо новини по темата: 197
30.01.2024 »
22.01.2024 »
05.07.2023 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
20.04.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.11.2014 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Близки издирват Димитър Малинов
Кабинетът "Денков - Габриел"
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: