Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Одиторите представят оценката си за КТБ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:54 / 20.10.2014Коментари (0)774
© Blagoevgrad24.bg
Днес изтича крайният срок, който Българската народна банка даде на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади. Квесторите на КТБ трябва да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на банката извършена от одиторските компании - "Ърнст и Янг Одит", "Делойт одит" и "Афа".

В зависимост от доклада централната банка трябва да вземе решение как да се процедира от тук нататък. Ако бъде отнет лиценза на КТБ, то в 20-дневен срок след това ще бъдат изплатени защитените депозити на вложителите.

Според правилата това трябва да стане чрез Фонда за гарантиране на влоговете, който вероятно ще избере банки оператори за процедурата, за да се избегнат опашките.

Всеки притежател на гарантиран депозит трябва да заяви във Фонда дали иска изплащане в брой на цялата сума, на част от него, или да поиска прехвърлянето му в друга банка.

Общият размер на депозитите в КТБ са 3,684 млрд. лв., а в Търговска банка "Виктория" - 55 млн. лв, но до момента от БНБ държат в неизвестност каква част от тях са гарантираните влогове. Към момента няма никакъв изглед виенският фонд ЕПИК, в който влизат бившите собственици на КТБ, да се ангажира финансово за спасяването на банката. Те настояват финансовата институция да бъде оздравена с публични средства, нещо срещу което се обяви голяма част от българското общество през последните седмица.

Съдбата на КТБ след отнемане на лиценза, ако такова решение бъде взето, ще се развива по закона за кредитните институции. Според него, липсата на средства над собствения капитал на банката, който е 680 млн. лв., задължава БНБ да обяви процедура по несъстоятелност. Процедурата обаче не отменя възможността на по-късен етап оздравяване на банката.

По-различни са вариантите за решение на съдбата на дъщерната на КТБ Търговска банка "Виктория", защото за нея има търг за продажба на обособени части на портфейла, а в последните дни се появиха съобщения и за кандидат-купувачи в лицето на руската "Росийски кредит".

До 31 октомври пък е срокът за отчета за капиталовата адекватност на КТБ на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.


Още по темата: общо новини по темата: 197
30.01.2024 »
22.01.2024 »
05.07.2023 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
20.04.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: