Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Правят резервен проект за тунела през Кресна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:09 / 29.09.2014Коментари (0)1038
©
Подготвя се резервен вариант за реализацията на тунелния проект на лот 3 "Струма". Това съобщиха за "Монитор" от Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП).

Той би следвало да се придържа максимално близо до трасето на съществуващия път в дефилето на Кресна, така че да бъде избегнато заемането на значителни нови площи. Поради изключително трудния терен, икономичност и минимално засягане на околните пространства може да се търси чрез известно понижаване на проектната скорост и ширина на трасето (позволяващо движение със 100 км/ч). На практика се предлага 4-лентов скоростен път вместо магистрала. Резервният вариант се разработва с оглед минимизиране на рисковете за АМ "Струма" като цяло, в случай че възникне проблем с реализацията на тунела.

Новата апликационна форма за кандидатстване за финансиране през програмния период 2014-2020 г. задължително трябва да бъде подадена и в момента се подготвя, съобщават от НКСИП. Планирано е тя да бъде внесена през първата половина на 2015 г.

От компанията информираха още, че е завършено проектирането на пътната част и са започнати процедурите за възлагане на строителството на лот 3.1 и 3.3 (съответно Благоевград-Симитли и Кресна-Сандански). За договорите за изграждане на тунелите при Кресна и Железница това се планира да стане в края на 2015 - началото на 2016 г. Евентуалното прокопаване на тунел Кресна се очаква да продължи около 7 години.

Според НКСИП, ако в крайна сметка бъде приет друг вариант за преминаване на Кресненското дефиле, това би довело до допълнително проектиране с продължителност около година и половина. От друга страна, може да се очаква и по-кратък срок за реализация на строителството от 3 години.

Въпреки идеите за алтернативно трасе работата по тунела при Кресна продължава и идейният проект за него ще е готов до края на 2014 г. Той остава основният за реализация на автомагистралата през Кресненското дефиле, защото е приет през 2008 г. с решението по ОВОС за цялата автомагистрала "Струма" като единствено допустим от екологична гледна точка. Изглежда безспорно, че по време на експлоатацията тунелът би бил най-добър от гледна точка на околната среда.

Със започването на проектирането на тунела през 2013 г. обаче и с напредване на работата са се изяснили редица въпроси, свързани с ефектите от изграждането на тунела върху околната среда.

Те не са взети под внимание по време на изготвяне на оценката на въздействието. Такива ефекти са например преминаването на строителна техника през Кресненското дефиле, най-вече за извозване на земните маси, изкопани от тунела, изграждането на временни пътища и строителни площадки. Това е една от причините да се тръгне и към разработване на резервния вариант.

По трасето на лот 3 са направени предварителни археологически проучвания и са идентифицирани редица обекти. Теренни проучвания за тях ще бъдат възложени през 2015 г., съобщиха още от НКСИП.


Още по темата: общо новини по темата: 147
01.03.2024 »
26.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
20.02.2024 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: