Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Удължават с 2 месеца спецнадзора на КТБ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:39 / 17.09.2014Коментари (0)689
©
Управителният съвет на БНБ взе решение да удължи срока на специален надзор за КТБ АД и ТБ "Виктория" ЕАД с още два месеца, съответно до 20 и 22 ноември, съобщиха от БНБ.

В периода от 28 октомври до 20 ноември ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД, да отправят предложение с конкретни финансови и правни ангажименти за предоставяне на капитал и ликвидност. 

Това ще стане на база резултата от оценката за състоянието на КТБ АД и докладваното съотношение за капиталова адекватност.

Към настоящия момент продължават да са налице условията, довели до поставяне на КТБ АД под специален надзор. Банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6 227 521 хил. лв. към септември 2014 г., а за ТВ "Виктория" ЕАД възлизат на 285 786 хил. лв.

Преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ АД, не е възможно да бъдат взети икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката.

На основание на Закона за кредитните институции, УС на БНБ указва на квесторите на КТБ АД най-късно до 20.10.2014 г. да внесат в БНБ цялостна оценка на активите на КТБ АД, извършена от трите одиторски компании - "Ърнст и Янг Одит" ООД, "Делойт одит" ООД и "Афа" ООД. Съответно до 31.10.2014 г. трябва да представят в БНБ отчет за капиталовата адекватност на КТБ АД на база изготвената пълна оценка на активите и след извършване на съответни счетоводни операции.

На база резултата от оценката на активите на КТБ АД, докладваното съотношение на капиталовата й адекватност и заявените инвестиционни намерения от EPIC (European Privatization & Investment Corporation) в периода от 01.11.2014 г. до 20.11.2014 г. трябва да бъде взето окончателно решение относно КТБ АД.

Независимо от факта, че оценката на активите и надзорните отчети на ТБ "Виктория" ЕАД показват, че към този момент банката посреща регулаторните изисквания за капиталова адекватност, банката не може да получи държавна помощ, тъй като при разрешаването на такава помощ от Генерална дирекция "Конкурентоспособност" на Европейската комисия (ЕК) ТБ "Виктория" ЕАД трябва да се разглежда като част от групата на КТБ и изискванията за държавна помощ трябва да са изпълнени от групата като цяло.

На този етап, предвид неяснотата по отношение на капиталовата адекватност на КТБ АД не може да се докаже пред ЕК, че групата КТБ има достатъчно ниво на капиталова адекватност за кандидатстване за държавна помощ.

Към момента единственият източник за осигуряване на ликвидност на ТБ "Виктория" ЕАД е продажба на неликвидни активи - портфейл от кредити, за които квесторите са дали предписания.

Относно заявения интерес за оздравяване на КТБ от EPIC като представител на най-големите акционери на тази банка, дават основание да се очаква, че предложенията могат да касаят и ТБ "Виктория" ЕАД като дъщерно дружество. 

При това положение е възможно евентуалното трансформиране на по-голяма част от активите на ТБ "Виктория" ЕАД да не съответства на плановете за преструктурирането на цялата група КТБ от страна на нейните основни акционери. 

В този случай е възможно да не се вземе окончателно решение за продажба на кредитния портфейл с цел ТБ "Виктория" ЕАД да бъде третирана като част от групата и да се търси цялостно решение. 

Поради това е необходимо срокът на специалния надзор, наложен върху нея, да се удължи и синхронизира с този на "КТБ" АД, което ще позволи вземаните решения да са съгласувани помежду си.

Който и от вариантите да се приеме, се налага удължаване на срока на специалния надзор върху ТБ "Виктория" ЕАД поне с два месеца. 

Затова и относно ТБ "Виктория" ЕАД Управителният съвет на БНБ взе решение да удължи до 22.11.2014 г. включително срока, за който ТБ "Виктория" ЕАД (с предходно наименование "Креди Агрикол България" ЕАД) е поставена под специален надзор с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ.

Още по темата: общо новини по темата: 197
30.01.2024 »
22.01.2024 »
05.07.2023 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
20.04.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Окръжният прокурор на Перник преби жена си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: