Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изпълнителните директори на КТБ с молба до институциите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:51 / 08.08.2014Коментари (1)945
© Blagoevgrad24.bg
Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на "Корпоративна търговска банка" АД изпратиха молба до главния прокурор, до Управителния съвет на БНБ с копие до министрите на правосъдието, на финансите, на вътрешните работи и до квесторите на КТБ АД, в която изразяват огромното си безпокойство за това, което се случва в и около КТБ АД. Молбата е за съдействие да бъдат прекратени незаконосъобразните действия, засягащи стабилността и сигурността на банката и нейните клиенти. Искането е да се предприемат незабавни действия за опазване на оригиналните документи на КТБ АД в рамките на кредитната институция и за пресичане на незаконосъобразните действия, свързани с разпространяване на информация на КТБ АД, която е банкова тайна.

Изпълнителните директорите инициират подаването на сигнала и разгласяването на случващото се в КТБ след множество сигнали от служителите на банката, притеснени от подхода към банковата документация, който се прилага от назначените от БНБ квестори

Конкретно от квесторите са дадени:


- разпореждания за предаване на оригинални документи по множество операции и всички кредитни сделки на КТБ АД във връзка с образувани различни досъдебни производства от Софийска градска прокуратура;
- разпореждания за движение на предаваната документация под формата на открита кореспонденция, въпреки че предоставяните сведения имат характер на банкова тайна.
Изпълнителните директори мотивират молбата си с това, че този подход е недопустим, тъй като "създава условия някои лица да се възползват и да разпространяват информация, която представлява банкова тайна. [...] Това е не само нарушение на разпоредбите на ЗКИ, но и проява, която би следвало да бъде разследвана от компетентните органи.
По-скандално в случая е, че "изнасянето на оригиналните документи от банката създава предпоставки за неизпълнение на задълженията на КТБ АД, които тя има както във връзка с опазване на клиентската банкова тайна, така и съгласно Глава Девета от ЗКИ, регламентираща съхранението, предоставянето и оповестяването на информацията".

Посоченият закон изисква банката да създава, поддържа и осъвременява информационна система. Задължителен елемент от тази система е счетоводната документация, отразяваща вида, размера и основанието на сключените сделки и информацията по клиенти с данни за сключените с тях или за тяхна сметка сделки, включително за кредитните и дебитните им салда. Разпоредбите на закона не допускат възможност КТБ АД да бъде освободена от задължението за поддържане и съхранение на документацията, включително при упражняване на ангажимента да предоставя информация по реда на НПК.

"Предаването на оригиналите на огромна част от счетоводните, касови, кредитни и други досиета като обикновена кореспонденция с други институции поставя КТБ АД в положение на нарушител на законови изисквания по опазване на банковата документация и съпътстващата я тайна за клиентските сведения и създава реални рискове за защита на интересите й в случай на възникнали проблеми с клиенти. От друга страна считаме, че КТБ АД не би могла да функционира след отпадане на специалния надзор при липса на оригинални документи по операции и сделки с нейните клиенти. Чия ще бъде отговорността за това?", пишат още изпълнителните директори.

"Твърдо заставаме на позицията, че КТБ трябва да предоставя на следствените органи цялата информация, която е относима към образуваните досъдебни производства, тъй като това е в интерес не само на кредитната институция, на нейните служители и администратори, но и на клиентите, които са й предоставили своето доверие. Това обаче може да стане по начин, който не създава опасност за дискредитиране на КТБ АД или за изчезване или подмяна на оригинални документи", завършват молбата си изпълнителните директори.


Още по темата: общо новини по темата: 197
30.01.2024 »
22.01.2024 »
05.07.2023 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
20.04.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Преди се използваха,за шантаж и политически интриги досиетата,а сега със същата цел - финансовите операции на някои хора.Ще се нагледаме на още цирк в бъдеще
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: