Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Дер Щандарт": Цветан Василев е поръчан от Пеевски
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:01 / 23.06.2014Коментари (5)1041
©
Австрийската криминална служба иска задържането на влиятелния български олигарх и депутат Делян Пеевски заради заплаха за живота на Цветан Василев. Първата закана идва като смс: "Давам ти последен шанс. Зная къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря". 

Цветан Василев, български банкер, получава тази новина във вторник вечерта миналата седмица на своя мобилен телефон. По това време Василев е по бизнес във Виена и остава там. Смъртната заплаха идва от неговия бивш бизнес партньор Делян Пеевски - така твърди Василев.

Това е началото на статия, публикувана днес в австрийския авторитетен вестник "Дер Щандарт".

В материала на Маркус Бернат, озаглавен "Смъртни заплахи в скандал между български олигарси", се твърди, че войната между Пеевски и Василев е преминала в преки заплахи за живота на банкера, довели до конкретни действия от страна на службите. Статията излиза в австрийската преса почти седмица, след като съдът освободи задържаните за "убийството на Пеевски", за чийто поръчител се спрягаше Цветан Василев.

Случаят с ликвидирането на депутата се превърна в изключително нелеп няколко дни след това, когато лично главният прокурор Цацаров призна, че обвинението е допуснало грешка.

Любопитна подробност е, че Цветан Василев има практиката да използва австрийското издание като трибуна за коментар на политическата и икономическата ситуация в България. В пространно интервю от 25 март 2013 година той обвини президента Росен Плевнелиев в защита на корпоративни интереси, свързани с кръга "Капитал". Само преди два дни вестникът публикува коментар на същия автор за мащабите на борбата за власт в България, засегнали банката на Василев. Журналистът поставя в основата на случващото се "развода" между дългогодишните бизнес партньори.

Според австрийското издание заплахата, отправена към Василев. не е първата.

На 22 май тази година Василев получава телефонно обаждане, отново в хотела си във Виена, в което се твърди, че "Пеевски търси убиец, чието име е известно". Уточнява се, че бившият бизнес партньор плаща пет милиона долара за поръчка за убийството на Василев, пише "Дер Щандарт" с уточнението, че информацията не е потвърдена от криминалната служба.

Според автора на материала Василев се обръща към криминалната служба във Виена за разследване. След втората заплаха чрез смс властите трябва да се активизират, коментира вестника.

Според неофициална информация на вестника отдел "Трети" на криминалната служба, които разследва организирана и обща престъпност, миналия петък е изпратил запитване до българската прокуратура с искане за задържането на Делян Пеевски.

В българската прокуратура няма постъпило искане от австрийската полиция за задържане на Делян Пеевски. Такова искане може да бъде отправено до МВР, а по адресна регистрация на лицето може да бъде отправено искане и до Софийски градски съд, уточни пред БГНЕС Малина Александрова, директор Дирекция "Публична дейност" на главна прокуратура. По-късно и от МВР и СГС отрекоха подобна информация да е постъпвала при тях.

Изданието коментира, че Виена се превръща в гореща точка на войната между двамата големи предприемачи. Уточнява се, че война е за необслужвани шестцифрени кредити, за газовия проект "Южен поток", за независимостта на българската съдебна система и за поведението на българското правителство по обществени поръчки и приватизационни процедури, свързани с двамата играчи.

Десет години партньори

Десет години Пеевски и Василев са партньори. В проекта "Южен поток" те включват своя строителна компания и получават на 27 май поръчката и точно тогава Пеевски вероятно получава контрол върху частта на Василев.

"Бях сляп, сега плащам цената", казва Василев. Миналия петък неговата КТБ бе поставена под надзор на БНБ, медийна кампания на вестници, които принадлежат на майката на Пеевски Ирена Кръстева, и разследвания на прокуратурата започнаха. Днес започват разговори за нов ред в банката чрез малките участници в нея. Финансовите задължения са около 750 милиона евро. Василев е на прицела на неправителствени организации и медии в България заради огромното му участие от винарския до телекомуникационния бизнес, от бензиностанции до строителство. Държавните енергийни предприятия са негови кредитни длъжници, докато правителството не ограничи процента на държавните пари в банката му, пише изданието.

За кратко шеф на ДАНС

Пеевски за кратко беше избран за шеф на ДАНС през юни 2013 година и това предизвика протести срещу правителството, които продължиха повече от половин година. Депутатът и бивш магистрат е известен с това, че има влияние върху правосъдната система, което се прехвърли и върху медии.

Пеевски твърди, че Василев също е организирал срещу него опит за убийство. Трима заподозрени за атентата бяха задържани, но след това пуснати без мярка за неотклонение.


Още по темата: общо новини по темата: 197
30.01.2024 »
22.01.2024 »
05.07.2023 »
24.04.2023 »
20.04.2023 »
20.04.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Като не може друго,да се избиват,ще се избавим и ние-народа!
+8
 
 
едно питам аз,откъде тоя шопар има толкова пари и власт,при полужение,че няма и 30 години,предполагам от работа,щото като го гледам от закуски не е икономисвал.ба*ти и тъпата държава,прокуратура-няма,мвр-няма,главоци и корупция бол.Националист съм,обичам си родината(казвам родината не държавата ,щото то държава няма)но вече и аз мисля да се изнасям.Жалко,жалко за трудолюбивите и честни българи,но тук с труд пари не се изкарват,защото мафията си има държава.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 23.06.2014 г.
+11
 
 
Крайно време е някой да се намеси и да арестува 200-килограмовия. Той е типичен пример за кредитен милионер, използвайки политически протекции, медиен "бос" за дезинформация, политическа фигура за прокарване на собствени интереси. За нашите служби явно това е маловажно или забранено за разследване, но западните служби не си поплюват за такива неща. Е, дано пък австрийците свършат работата, за резил на българските служби.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: