Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Атанасова: А колко непушачи започнаха да ходят по заведения след забраната?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:31 / 14.12.2012Коментари (28)704
©
Законът за забрана на тютюнопушенето действа у нас и в никакъв случай не може някой да призовава за нарушение на вече установен ред със закон. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в отговор на въпрос ще започнат ли масови санкции, в случай че ресторантьорите нарушат закона на Коледа и Нова година така, както призоваха обществеността. 

Здравната министърка каза още, че според нея този призив е все едно да призовем всички, които искат да употребят алкохол за Нова година, да седнат зад волана. Десислава Атанасова още веднъж изтъкна, че тя е категорично против това да се внасят проекти за поправки на цели текстове в закона след второ четене, тъй като според правилника на Народното събрание писмени предложения за промяна могат да се правят между първо и второ четене. 

Срокът за такива поправки отдавна е изтекъл, каза Атанасова. Нейната позиция остава категорична. Такава е позицията и на Министерски съвет и на премиера и всички те много кратно са го заявявали, отбеляза Атанасова. Попитана дали смята, че аргументите на ресторантьорите за връщане на старите текстове в закона са достатъчно силни, министър Атанасова каза, че и вчера се е срещала с тях заедно с премиера. 

Те отчитат намаление в оборотите си, но този закон действа от няколко месеца и не може да се счита, че посещаемостта е намаляла поради закона, посочи министърът на здравеопазването. Според нея никой не отчете колко от непушачите са започнали да посещават заведения чрез въвеждането на забраната. Освен това на срещата с ресторантьорите е имало и експерти, които са изтъкнали какви са загубите в здравния сектор за борба с онкологични заболявания, сърдечно-съдови заболявания и заболявания на белите дробове вследствие на вредните навици. 

По нейни думи - тези загуби в здравния сектор нарастват всяка година. Много е важно именно този фактор като тютюнопушенето да бъде премахнат и затова именно е необходима превенция, заяви Атанасова.


Източник: радио "Фокус"

Още по темата: общо новини по темата: 73
13.03.2019 »
04.09.2018 »
16.04.2018 »
19.06.2016 »
07.04.2016 »
22.01.2015 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Аз съм непушач и съм твърдо за оставане на забраната да не се пуши в заведенията, защото освен че тровят себе си тровят и персонала който ги обслужва, който иска да се трови да пуше навънка!!!
Aнонимен
на 15.12.2012 г.
-2
 
 
В почти всички заведения след 22 ч персонала разрешава да се пуши. Снощи бях свидетел как към 22,05ч сервитьорките в заведението което бях сложиха на масите пластмасови чашки с малко вода и отново се закади адски. Тези забрани явно не важат за България
-1
 
 
Искам да информирам всички ви, че това решение на Здравната Комисия е прах в очите! Другата седмица ще прекарат поправката през комисията по икономика и туризъм! С това решение на здравната комисия, успиват обществеността и другата седмица точно преди празниците ще си прекарат поправката, защото няма кой да им скочи по Коледа. Поради тази причина ги започваме още от неделя! Скоро ще научите повече!-----.Това от непушач, предчувстващ с ужас края на забраната хахахах
+3
 
 
Откакто са започнали новините за евентуална отмяна на закона, виждам само злобни коментари, обиди и от двете страни. Откъде тая ненавист и злоба, не мога да разбера. Не съм някакво конспираторче, ама все си мисля, че тая тема отклонява от по- важни неща( не че не е важна). Хора, призовавам ви, стига с този рязък тон, ужасно изглежда отстрани. А колкото до темата- закоравял пушач съм( затова може да получа някой и друг минус или обида на тема образование). Би ми било по- добре, ако има помещения за пушачи. Наскоро видях в холандски кафенета(от нормалните) кабинки за пушачи. Много удобно, не се усеща миризма и на никого не пречи. Разбира се, ако вентилацията е добра, не виждам проблем. Друг е въпросът, че действително на много места в БГ по време на разделението, пестиха ток и вентилацията все едно я нямаше. Ако пък остане пълната забрана, няма лошо. Ще се приспособим някакси. Не е толкова страшно да се пуши навън. Гадничка е забраната за нас- зависимите, ама ще се оправим. Не мисля, че бизнесът страда заради забраната, защото тя е всеобща. От друга страна, преди няколко дни ми разказа един пушач, че бил на бар, всичките 4- ма посетители били пушачи, бармантът- също. Все пак излизали навън да пушат. Това е малко смешно. Ама мисълта ми е: Престанете да се обиждате. Злобата поражда злоба. И още нещо: Вредният навик или зависимостта не са свързани с интелекта, научно е доказано, затова спрете с обидите на тази тема. Останете със здраве, пушачи и непушачи!
Aнонимен
на 14.12.2012 г.
0
 
 
Не на тютюнопушенето на публични места,не само в заведения .Не на тумблирането и продажбата на некачествени храни и стоки.Не на геноцида спрямо пенсионери и инвалиди. Не на високата обща и детска смъртност.Не на непрекъснато растящите цени , а замразени заплати /с изключение на привилегированите/ и пенсии.Не на нищожните суми след майчинство и детски.И още много други отрицания г-жо министър. Пушенето е само една брънка от негативната броеница.
+5
 
 
Твърдо съм против да се връщат разделените зали за пушачи и не, защото повечето кафенета оставят залите за не пушачи в най мизерните тъмни и студени ъгли на заведението или разни кибитки закрити с найлон и приспособени на зала за не пушачи и никога не се отопляват. Ама никога. За това щом правят дребни тарикатлъци и се държат с нас не пушачите все едно сме втора ръка хора няма да се пуши никъде. И закона за разрешаване не трябва да минава в никакъв случай.
0
 
 
Другарко Атанасова, ако си загрижена за здравето на българина, то обърни внимание как ни трови градския транспорт, как ни тровят камиони и бусове, които отдавна са за моргата и как ни трови некачественото гориво на Лукойл. Отровата, която дишаме ежедневно по улиците на големите български градове е далеч по-опасна за здравето ни отколкото цигарения дим, но да се забрани тютюнопушенето е по-лесно.
+5
 
 
Веднъж завинаги трябва да се разбере, че законите трябва да се спазват и точка. Заради бизнеса на една малка част недоволни няма да се задвижи парламентарната машина. Все пак е доста скъпа. По-добре да се заеме с други проблеми - този е вече решен. И каубойките на снимката да излизат навън да държат еленгантно цигарките си - хем ще имат повече шанс да покажат новите си дрешки и дрънкулки. Което е и целта на заниманието им в крайна сметка.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
Aнонимен
на 14.12.2012 г.
+6
 
 
.....ИСКАМЕ И СМЕ ЕВРОПЕИСКА СТРАНА,,,,,В ЦЯЛА ЕВРОПА НЕ СЕ ПУ6И В ЗА ВЕДЕНИЯТА,БАРОВЕ,У4РЕЖДЕНИЯ,,,,,САМО НИЕ В България СМЕ ПРОТИВ,,,,,ЕЕЕЕЕ,,,,,КОИТО ИСКА ДА СИ ДИМИ И ДА СИ ГО ДИ6А У ДОМА СИ,,,,,,
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: