Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бивш шеф в МВР осъди прокуратурата за 50 000 лева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:31 / 23.02.2019Коментари (0)619
©
Бившият началник на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който беше подсъдим по делото "Червей" с експредседателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 50 000 лева, съобщи правният сайт "Лекс".

Това е решил в началото на месеца състав на СГС с председател Любка Голакова, въпреки че Костадинов беше само частично оправдан. Той беше обвинен през март 2015 г. за съставени 4 искания за специални разузнавателни средства до Янева и две справки за тях, в които e вписал неверни обстоятелства, както и за това, че e ползвал акаунта на служителка, за да влезе в информационната система на МВР и да провери дали е заличена полицейска регистрация на свидетел по операция "Червей".

Бившата шефка на СГС беше осъдена условно на три инстанции само по едно от обвиненията срещу нея - че е дала разрешение за използване на СРС за автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" за 120 дни, въпреки че преди това е давала други разрешения за същата система.

Костадинов пък беше оправдан по по-тежкото обвинение - за документно престъпление, и признат за виновен само за това, че ползвал акаунта на служителка, за което съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи глоба от 3000 лева. Делото срещу него приключи на две инстанции в началото на 2017 г., а в решението на Софийския апелативен съд се казваше, че е учудващо, че Костадинов няма обвинение за заличаването на полицейските регистрации на въпросния свидетел.

Частичното му оправдаване по делото не е пречка той да потърси правата си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), тъй като с Тълкувателно решение №3 на Върховния касационен съд от 2005 г. върховните съдии приеха, че обезщетение се дължи и в такива случаи, като се съпоставя тежестта на деянията, за които е постановена оправдателна присъда и тези, за които извършителят е признат за виновен.

Пред съда Костадинов е изтъкнал, че през близо двете години, в които е бил обвиняем и подсъдим, е получил "генерализирана тревожност", която се отключила непосредствено, след като станал обвиняем и продължавала и до момента.

За да прецени справедливото обезщетение, съдът е отчел заболяването, широкото медийно отразяване на делото "Червей" и предоставената информация по него, както и това, че Костадинов е оправдан по по-тежкото обвинение, което обаче също не е било за тежко престъпление, тъй като се наказва с до 5 години затвор, а делото е приключило за по-малко от две години.

Костадинов е искал да бъде обезщетен със 100 000 лева, но съдът е оценил причинените му неимуществени вреди наполовина. Той трябва да получи и 3500 лева за разноски по делото.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: