Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Китайско бойно изкуство демонстрираха в ЮЗУ "Неофит Рилски“
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:48 / 11.10.2018Коментари (0)849
©
Днес в Югозападния университет "Неофит Рилски“ студенти, преподаватели и гости отбелязаха традиционния китайски празник "Средата на есента“. Инициатор на тържеството, което се състоя в класна стая "Конфуций“ бе Филологическият факултет.

Специален гост на празника бе майсторът по китайско бойно изкуство Тай чи – Валери Иванов – Лао шъ, един от основателите на школата "Кунгфу център Сюангуей", основана през 1995 г. Той впечатли гостите с демонстрация на древното китайско бойно изкуство.

"Тай чи е популярното наименование, което е дошло от транскрипцията от английски език на китайския термин, който се употребява със значението "юмрук“. Това, че се казва "Бойно изкуство“ не означава, че се използва само за бой, а бойните изкуства стават изкуства, когато спират да се практикуват като нещо, което може да се употребява по време на война. По скоро практиката е насочена към това да съхранява живота и да се грижи за него, отколкото това да го разрушава. Тай чи е начин, по който древната китайска философия на живота достига до нас и се предава по един практически начин“, каза Валери Иванов. Той отбеляза, че бойното изкуството Тай чи се практикува в България повече от 40 години и печели все повече последователи.

За китайския празник разказа деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова: "Днес празнуваме двоен празник. Празникът "Средата на есента“ е популярен в Китай. Разбира се, най-известният празник е посрещането на пролетта, така наречената "Китайска нова година“, но празникът "Средата на есента“ е също нещо много интересно, защото символизира събирането на семейството. Ние решихме, че годината, в която започваме обучението по китайски език, трябва да е свързана със събиране на нашите студенти, като събиране в един кръг. "Средата на есента“ се празнува в средата на осмия месец (около 15 октомври), тъй като в китайския календар – 7-и, 8-и и 9-и месец са есенни месеци“. Проф. Панайотова подчерта, че се увеличава броят на студентите, желаещи да изучават китайски език и отбеляза, че от тази година в Югозападния университет "Неофит Рилски“ се предлага нова специалност –  "Педагогика на обучението по български и китайски език“, която ще привлича желаещите да изучават екзотичния език.

Гости на тържеството бяха г-жа Гао Чунли (Gao Chunli) – директор от китайска страна на институт "Конфуций“, г-жа Аксиния Колева – директор от българска страна на институт "Конфуций“, г-жа Олга Ялъмова – директор на Първо частно училище с изучаване на китайски език в София, проф. д-р Антони Стоилов и проф. д-р Георги Апостолов – заместник- ректори на ЮЗУ "Неофит Рилски“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Хороскоп за деня
Кабинетът "Денков - Габриел"
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: