Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Асансьорите в е-регистър за стотици хиляди, който не работи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:24 / 10.10.2018Коментари (2)874
©
Близо 700 хиляди лева, европейски средства са похарчени за електронен регистър на асансьорите. Онлайн платформата и мобилното приложение към нея не работят, установи проверка на bTV. Държавата агенция за технически надзор още преди три години е платила на фирмите, които са изпълнили обществените поръчки.

Само през тази година броят на инцидентите с асансьори се увеличава три пъти – според официалната статистика. Най-честата причина са авариралите асансьори. А регистър колко са съоръженията с повишена опасност и кога те са проверявани последно продължава да не функционира.

Проверката тогава установи, че асансьорът е неизправен, а Държавната агенция за технически надзор решава да създаде електронен регистър на съоръженията с повишена опасност, за да намалеят инцидентите като този.

"Идеята беше първо всички съоръжения да са в единен регистър, да има проследимост на съоръженията – къде са, кой ги поддържа, кой извършва техническия надзор, кога са правени прегледите и всичко това, което е за гарантиране на безопасността", припомня тогавашният шеф на ДАМТН Стефан Цанков.

В края на 2015 г. официално от техническия надзор обявиха, че онлайн платформата работи и е достъпна за всички на сайта на агенцията. Проверяваме, дали това е така към днешна дата. Отговорът е отрицателен.

Над 50 хил. асансьора у нас са без задължителните аварийни телефони

"За съжаление, бяхме свидетели на поредната шумна акция, която беше в общественото пространство и резултат – никакъв", коментира Емануела Фролошка от Фондация "Асансьорна безопасност".

Нещо повече – от бранша разказват, че електронният регистър всъщност никога не е функционирал. "Никой не го е използвал, за никакви цели, никаква функция не е изпълнил и дори държавата и държавната агенция се чудеше в началото на тази година как този регистър да го използва и какво да прави с него", посочва Николай Маринков, главен секретар на Българската асансьорна асоциация.

На сайта си надзорната агенция посочва, че регистърът не работи поради технически причини. Пред екипа ни посочват друга причина. "Регистърът не работи, поради една тривиална причина. В момента влиза един регламент 2016 г., който касае защитата на личните данни", заявява пред камерата ни директорът на дирекция "Инспекция" в ДАМТН Борислав Георгиев.

От Комисията за защита на личните данни с изненада научиха, че регистърът не работи. Председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов посочи, че няма причина след 25 май регистърът да не предоставя информация, защото той е създаден по реда на разпоредби, в които е ясно разписан достъпът до публична информация.

За създаването на регистъра Държавната агенция за технически надзор прави две обществени поръчки през 2015 г. Общата им стойност е близо 700 хиляди лева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Те милиарди откраднаха, а че 2015 откраднали 1 милион, няма да го правим на проблем.
+1
 
 
яко некадърно всичко платено евала в тоя филм пловдив е първи
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: