Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Кметът: На 5 октомври Пиринска Македония застава достойно там, където й е мястото
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:06 / 05.10.2018Коментари (0)996
С  камбанен звън, панихида за загиналите, издигане на националния флаг, отдаване на почит към героите започнаха тържествата по повод 106-годишнината  от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България. 

В празничния ден, жители и гости на Благоевград станаха свидетели на празнично шествие, водено от военен оркестър, знамената на българската армия, официални лица, граждани, ученици. На площад "Македония“ бе издигнат националния флаг на Република България, под звуците на химна.  По време на празненствата бе извършен и тържествен преглед на знамена и униформи на Българската армия, която отбелязва 140 години от създаването си.

Поздрав към жители и гости на Благоевград отправи кметът д-р Атанас Камбитов. "В историята на нашия народ със сигурност има много дати, без които не можем да си представим съвремието си и бъдещето, но има и дати- граници, вододели, символи. Дати, дали съвремие и бъдеще. На днешния ден през  1912 година, Пиринска Македония най- сетне застава достойно там, където й е мястото- в границите на независима, неделима, свободна и обединена България. 5 октомври е другото лице на медала за храброст на опълченците от Шипка на 3 март 1878 г. Дата, изпълнена с патриотизъм, гордост, с величие, героизъм, но и напомняща колко много кръв се е проляла за една, единствена свята кауза- свободата. Днес имената на Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров, Яне Сандански, Иван Михайлов, д-р Христо Татарчев, Ичко Бойчев и много, много други звучат като екот над Пирин и Рила, като грохот на титани. Днес, всички сме тук, за да почетем паметта на онези хиляди знайни и незнайни герои, които положиха костите си, за да бъдем такива, каквито сме- свободни. Живееш, за да се бориш - робът за свобода, свободният- за съвършенство. Благодарни сме, че сме свободни, а от нас зависи да бъдем по- добри. Вярвам, че този празник ще заличи различията между нас, ще ни даде обединението, от което тъй силно се нуждаем. Нека днес просто бъдем едни благодарни и горди българи. Вечна памет на героите! Бог да пази Благоевград!, каза в словото си кметът Камбитов.

Почит с ритуали по полагане на цветя бе отдадена на паметниците на майор Иван Павлович Орлински - командир на руския боен отряд, освободил през 1878г. Горна Джумая, в двора на църквата "Въведение Богородично“, Гоце Делчев, на площад "Македония“, Македоно-Одринското опълчение, на площад "Мите Марков“. Свещеници от благоевградския храм "Въведение Богородично“ отслужиха заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите в името на свободата на Благоевград.

Пред хилядите жертви, дали живота си за Свободата, почит отдадоха евродепутатът Асим Адемов, народните представители Даниела Савеклиева и Атанас Стоянов, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет- Радослав Тасков, секретарят на Община Благоевград София Янчева, заместник-кметовете на Благоевград, представители на политически партии и културни институти, представители на Съвет на жените, граждани.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: