Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Симеон Дянков: Ако въведем еврото, цените няма как да се повишат
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:16 / 01.09.2018Коментари (11)759
Възможностите България да привлича чуждестранни инвеститори бяха във фокуса на дискусията, организирана на Летния университет на МГЕРБ във Варна с бившия финансов министър Симеон Дянков. Пред младежите той изнесе лекция на тема "Българската икономика – по пътя нагоре“. Дянков посочи три ключови фактора, които са важни за развитието на инвестициите и са показателни, че в страната ни има добри условия за бизнес.

"Първото условие е политическата стабилност. Тя дава дългосрочни перспективи", изтъкна Дянков и даде пример с голям немски инвеститор, който планира да мести фабриката си от Румъния в България. "Честата смяна на правителства с различни политики в северната ни съседка прави условията там трудно предвидими. За последните 10 години там са се сменили близо 15 финансови министри, а у нас – двама в постоянни правителства и двама във временни. България е политически най-стабилната държава на Балканите", увери Дянков.

Като второ важно условие за привличането на чуждестранни инвестиции той посочи ниските данъци и стабилния валутен курс. "Имаме най-ниските данъци в Европа, а благодарение на валутния борд нямаме никакви съмнения какъв ще е курсът на лева спрямо еврото след 3 месеца или 3 години например", подчерта финансовият експерт пред младежите. Той категорично опроверга притесненията в обществото ни, че ако България въведе еврото, цените ще се повишат.

"У нас това е невъзможно. Чисто аритметично не може да стане, тъй като не сме с плаващ валутен курс. Ниските данъци и стабилността на лева също рязко ни отличават от държавите в нашия регион", отбеляза Симеон Дянков.

По думите му третият показател за ръст на инвестициите са възможностите за разширяване на пазара. "Това задължително изисква да се изгражда по-добра инфраструктура и да се развиват връзките със съседните държави", убеден е Дянков и допълни, че усилията на правителството да подобри инфраструктурата и предприетите мерки за развитието й в северната част на страната ни са безспорна предпоставка за икономически растеж.

Заедно с младежите бяха дискутирани и теми, анализирани в книгата на Симеон Дянков и Андерс Аслунд "Накъде върви Европа". "Когато говорим за конкурентоспособност и привличане на инвестиции, трябва да разглеждаме не само условията в България, а и България като част от ЕС", отчете още Дянков, който продължава да работи активно в областта на финансите и преподава в лондонското училище по икономика.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.09.2018 г.
+2
 
 
Този с празната пица няма ли кой да го отсвири. Доказа, че нищо не става и продължава да бърка ла___та и така мирише около него че не се търпи. Много ми е интересно реалната стойност на лева след падането на борда каква е.....
+2
 
 
Бай Симеоне, ако ме чуваш да те питам нещо - ако стоката Х сега струва 5,50 лв., дали после ще струва 2,82 € ? Търговецът, който ще ми продава стоката дали мисли като тебе? Защото той сам ще "пресметне" новата цена по свой курс и за случай като този ще ми лепне поне 3 € и ти тогава със сигурност ще кажеш "ами пазарна икономика".
на 02.09.2018 г.
+2
 
 
Ако излезем от валутния борд ни очаква съдбата на Аржентина От 2001 година до сега-инфлация 4000%
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 02.09.2018 г.
+1
 
 
Цените ще останат същите.. Само ще изтрият ЛВ и ще пишат ЕВРО. Мръсници! Вън България от ЕС!
+3
 
 
Дянков е лицемер и мръсник.Въведат ли еврото, хващам се на бас, че цените ще скочат двойно.
Aнонимен
на 01.09.2018 г.
+1
 
 
А! А бе тоя не го ли утрепаха? А ако не са к'во чакат?
Работя за себе си,а щом работя,това е добре !
на 01.09.2018 г.
+1
 
 
На тоз хубавец с тънкио гласец,вече му ядохме попарата,а Вие искате ли още от неговата попара ?!
0
 
 
дянков хубаво ги беше подпукал феодалните старци от бан :) ..... след толкова годин се вижда че е бил прав :) ...... от тогава всяка година се наливат едни милиони в тази смешна институция а резултат ..... никакъв :)
+5
 
 
Този с пицата изобщо да не се обажда да ни пробутва демагогията си! Естония прие еврото и е вътре над 100 милиарда долара. Няма оправяне там. Чехия не прие еврото и има 50 милиарда в плюс. Откажем ли се от собствената си валута, оставаме без държава.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: