Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Призив към бизнесмените: Или вдигате заплатите, или внасяте работници
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:42 / 23.07.2018Коментари (29)7201
©
1 000 000 000 лева повече за заплати в бюджетната сфера догодина поискаха в Пловдив от Конфедерацията на независимите синдикати в България, предаде репортер на Plovdiv24.bg. За работни възнаграждения през 2018-та година се изплащат около 8 000 000 000 лева, посочи председателят на КНСБ Пламен Димитров. По думите му 30% от наемните работници в България се ползват от колективни трудови договори, при тях отчетеният ръст на работната заплата е с 14% в сравнение с предприятия и сектори, където няма синдикати. Но дори и в частния сектор, където липсват синдикални структури, растежът на заплащането също е факт заради безпрецедентната липса на кадри. 

"Искането ни е примерено, искането ни цели да задържи хората в страната, тъй като емиграцията произведе недостиг на кадри, а алтернативата за бизнеса е – или внася работници, или повишава заплатите", коментира той. Първото, обаче,  не е решение за страната, въпреки редицата улеснения и либерализации, а очакваният наплив не е регистриран. По думите му България разчита основно на украинци и молдовци, но - украинците се насочват към Полша, с която имат обща граница и където заплатите са средно 900 евро, а молдовците към Румъния, където заплащането е доста по-привлекателно в сравнение с България.

"Решението на проблема с реалния недостиг на работни места е увеличение на доходите и създаване на условия привлекателни за завръщане на българите зад граница", посочи синдикалният лидер. Той поясни, че от този 1 000 000 000 лева една трета реално са договорени с решението за заплатите на учителите и хората в образованието. Останалите средства трябва да отидат при лекари, здравни работници, работещите в агенциите по заетост и социално подпомагане, работещите в музеи, читалища и прочие, и прочие - все бюджетни работници, но не чиновници.

Друго предложение на синдикатите е въвеждане на необлагаем минимум до минималната работна заплата, което би облекчило всички работещи в страната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Плюете бизнесмените накуп, а за политиците не се и сещате. Е, то някои бизнеси даже вместо да внасят работници ще си търсят подизпълнители и то извън България. И с право!
+2
 
 
С тия заплати... Освен от Сомалия, не виждам от къде другаде ще внесат...
0
 
 
Паразитите няма да ги вдигнат,ще внасят и въдят в родината всякаква сган,без силов натиск от хората няма да дадат нищо отгоре!!
Aнонимен
на 23.07.2018 г.
+1
 
 
Стига с тая "бюджетна сфера" бе, тъпи некадърници! Бюджетната сфера няма да напълни бюджета! Давате високи бюджетни заплати и плодите некадърността и бюрокрацията! А какво да правят "не бюджетните" работници с минималните заплати и осигуровки?! Те бягат в чужбина и обезлюдяват страната - не "бюджетниците".
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
+7
 
 
И в крайна сметка какво се случи? Политици и работодатели изгониха българите да работят в чужбина и сега ще си внасят чужденци за да им работят за по-малко пари? Не тези хора не са алчни, те са национални предатели! Защото бизнесменчетата в днешно време си мислят, защо да давам 1000 лева заплата, като мога да давам 500 и да си купя нова кола със заработените от робски труд пари. Пък ако се намери някой да блъска по 12 часа, 7 дни в седмицата - перфектно! Е да ама скоро сами ще разберете колко се закопахте! И не, хората не са мързеливи, на хората им писна да ви работят за трохите!
0
 
 
Точно така.Украинците в Полша или Чехия,Унгария,Словакия....молдовяните в Румъния ,а тукашния бизнес да го духа.Все ми се ще някой да не може да си изпълни поръчките заради липса на персонал(или да напуснат всички) и да търпи загуби или да затваря направо.Може би тогава на някой ще им светне лампичката на картелния подход и комфорт!
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (9)
-2
 
 
пламен бесният :) синдикалната патерица на червените боклуци :)
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: