Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
За първи път в България бе протезирано дете, родено без крайници
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:20 / 19.07.2018Коментари (1)707
©
За първи път в България бе протезирано дете, родено без горни и долни крайници. 10-годишната Еля от Разград от пълен инвалид се превърна в момиче, което ходи напълно самостоятелно, пише, рисува, държи предмети и прави неща, абсолютно непосилни допреди няколко месеца за нея. Автор на това медицинско чудо е професорът по бионика и протезиране Евгени Дюкенджиев в Горна Оряховица, съобщава "Борба“. Той и съпругата му вложили неимоверен труд и целия си професионализъм в изработването на сложните протези, които никой друг лекар у нас и в чужбина не се наемал да направи. Това е най-тежкият случай в кариерата на професора, а в света има само още два такива – в САЩ и Япония. През февруари в лабораторията за атипично протезиране на проф. Дюкенджиев в Горна Оряховица дошъл зам.-кметът на Разград Ердинч Хасанов. Той разказал за положението на Еля и потърсил съдействието на медика.  

"След срещата с него отидохме със съпругата ми до Разград и се запознахме лично с момичето. Видяхме, че става дума за изключително сериозен случай, но приехме предизвикателството. В продължение на четири месеца работихме по създаването на протезния комплект от горни и долни крайници“, сподели професорът.   По неговите дума, задачата била с повишена трудност, тъй като детето е с особено тежки ампутации, които превръщат закрепването на протезните изделия в почти невъзможно.  

"За краката беше по-сложно, защото Еля няма нито един сегмент от долните крайници, няма тазобедрени стави, а само меки тъкани. Задачата беше уникална, изискваше много висока квалификация, материална база и сериозни умения“, обясни проф. Дюкенджиев. На 9 април били изработени горните протези, а на 8 юли финализирали и долните. След поставянето на целия комплект детето било обучено как да се движи, тъй като използването на изкуствените крайници става чрез специфична опора на тялото. Само за 30 минути успяла да схване как се случва ходенето с протези и веднага след това направила първите си самостоятелни крачки. Майка ѝ също била обучена как се слагат и махат изделията, тъй като през нощта те не са необходими, когато се налага да ползва тоалетна – също.  

"Когато сложихме протезите за крака, Еля изпадна в истерия в хубавия смисъл да думата. Усмихваше се от сърце, последва такъв богат коктейл от прекрасни чувства! Галеше си крачетата с протезите на ръцете. Разбра какво е да гледаш света от високо. Светът ѝ стана съвсем различен, това усещане за нея е уникално“, спомня си проф. Дюкенджиев.   Той разказа, че редовно се чува със семейството на момичето и е много доволен, че е внесъл толкова щастие в дома му. Еля прекарва по няколко часа на ден в ходене и опознаване на света, какъвто досега никога не го е виждала.   Освен с труда си и огромните знания, които вложил в работата по случая, медикът поел и 50% от финансовата стойност на услугата за протезиране. Останалата част от цената е осигурена от частна фирма "ЛАП“.  

Тъй като момичето расте, след около година и половина изделията трябва да бъдат заменени с нови, за които семейството й няма необходимите средства, защото е социално слабо. Държавата пък не поема процедурата и единствената надежда за детето отново ще е добри хора да дарят средства.   Преди години Община Разград организира коледна кампания за събиране на средства, с които да може семейството да посрещне празника, разказа зам.-кметът Ердинч Хасанов. По-късно от общинска администрация съдейства и за превоз и преглед на Еля от специалисти, които да преценят дали може тя да получи протези на ръцете. Хасанов и допълни, че са организирани и държавните институции, които осигуряват пари за помощни средства за хора с увреждания. Така са покрити разходите за материали за протезите.   Еля всеки ден получава грижи и внимание, закаляват се рамената й, с които движи протезите. Тя вече пише, завършила е втори клас.   "Много искам крака и да съм ученичка“, каза Еля в отговор на въпроса на заместник-кмета Ердинч Хасанов какво си пожелава.   Проблемът е, че най-късно след година и половина протезите ще трябва да бъдат заменени с нови, тъй като детето расте. Семейството на Еля няма средства да заплати стойността на новите протези, която е над 20 000 лв. Единствената надежда е да се намерят спонсори, които да дарят средства за новите ръце и крака на малкото момиче.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво на този човек! Една детска усмивка просто няма цена!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: