Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Дерматолог от Варна: Всеки шести случай на рак на кожата може да се избегне
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:48 / 06.07.2018Коментари (0)1552
©
16% от случаите на рак на кожата могат да бъдат избегнати, ако се обръща повече внимание на бенките и  кожните новообразувания. Това сподели за тв "Черно море“ дерматологът д-р Янита Михайлова. Поводът бе началото на лятото и риска от излагане на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. При поява на нови бенки и новообразувания трябва задължително да се потърси консултация със специалист, за да се отхвърли евентуална лоша диагноза.  

Слънцето е благодат и ни снабдява с витамин Д, но трябва да се възползваме от него в разумни граници и в безопасно за кожата време, бе категорична д-р Михайлова. Най-добре е това да става преди 10 ч. сутринта и след 16 ч. следобед, когато ултравиолетовата радиация е безопасна.  

3 са основните фактора, които влияят на състоянието на кожата – прекомерното излагане на слънце, повишената влажност и замърсената градска среда (автомобилни газове, дим от промишлени предприятия) и други. Във връзка с това дерматокозметичният бранш разработи т.нар. сити кремове, които осигуряват надеждна защита. Преди обаче да отидем в аптеката, трябва да се консултираме задължително с дерматокозметик или дерматолог, обясни д-р Михайлова. Нейните съвети са в началото на лятото да се ползват кремове с висок слънцезащитен фактор – 30, 40 или 50, за лице и тяло, докато кожата привикне. Т.е., до почерняване или хващане на тен, което е естествена бариера. След това може да се използва крем с по-нисък фактор. При децата следва да се осигури максимална защита, каза още дерматологът.  

Д-р Михайлова добави, че светлата кожа продължава да е критерий за красота и затова не разбира защо около абитуриентските балове тийнейджърите ходят масово на солариум. Друга тенденция е използването на автобронзанти, особено от бодибилдъри, сватбари и абитуриенти.Те съдържат химични елементи и трябва да се ползват епизодично, ежедневната им употреба е токсична за кожата, поясни дерматологът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: