Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Депутати от ГЕРБ и ОП готвят удар по пушачите на бездимните цигари
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:36 / 30.06.2018Коментари (14)818
©
Управляващите готвят нов удар по пушачите, като смятат да въведат по-висок акциз за бездимните цигари. От 1 октомври 2018 г. акцизът за нагреваемите тютюневи изделия ще бъде като за класическите цигари – 109 лв. на хиляда къса плюс 25% от цената. Това гласят промени в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени в парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти. В момента акцизът за нагреваемите тютюневи изделия е 152 лв. за кг.

Така акцизът за една кутия от тези изделия (20 бр. цигари в кутия с общ грамаж 6,1 г. и цена 5,50 лв. за кутия) е 0,93 лв., пише в мотивите на депутатите. А ако за тези нагреваеми тютюневи изделия се прилага акцизната ставка за цигарите, то акцизът ще бъде 3,54 лв. за кутия.

Това ще доведе до съществено поскъпване на нагреваемите цигари у нас само осем месеца след появата на българския пазар на технологията за бездимно пушене IQOS, която в момента е единствената бездимна, предлагана у нас.

Като аргумент за предложението си депутатите посочват, че и в обикновените цигари, и в бездимните изделия се съдържа тютюн и акцизът трябва да е еднакъв. Не се отчита обаче ефектът върху здравето от едните и другите.

Ако предложението бъде прието, сегашната кутия със стикове (5.50 лв./бр.) ще поскъпне поне с 2,50 лв., а според анализатори цената може да стигне и 10 лв., което едва ли ще зарадва пушачите на бездимни цигари.

При подобна цена продуктът ще стане двойно по-скъп от цената му в съседна Сърбия, в Гърция също кутията ще излиза по-евтино.

Поскъпването на акциза може да доведе и до увеличаване на контрабандата на бездимните стикове, което всъщност ще има обратен ефект за хазната, смятат други експерти.

"Нагреваемите тютюневи изделия са фундаментално различни продукти от цигарите. Те са класифицирани като бездимни и имат различен рисков профил от традиционното пушене. Това обуславя и диферензираното им облагане в целия ЕС", коментира пред Мediapool Вержиния Джевелекова, представител на "Филип Морис България". Тя допълва, че България в момента е в крак с принципа на облагане в останалите 22 страни, където се предлагат продуктите.

"За огромно съжаление, изравняването на акциза с този за цигарите, заложен в законопроекта, не подкрепя идеята за намаляване на вредата и ще отдалечи България от добрите европейски практики. Това е екстремна мярка и, видно от мотивите към предложението, то е насочено само срещу един конкретен продукт на нашия пазар, без да се отчита всеобхватно концепцията за нагряване на тютюна. Вярваме, че предложението подлежи на обсъждане и търсене на баланс между фискалните и здравните аспекти", посочи Джевелекова.

В момента по данни на Евробарометър около 36% от пълнолетното население в България, или 2.7 млн. души пушат. Philip Morris не публикува официални данни за броя на клиентите си с IQOS в България.

"България е страна със сравнително високи нива на тютюнопушене. Затова не знаехме дали би имало интерес от страна на хората да спрат цигарите и да се пренасочат към бездимни алтернативи. Това определено не е нещо очевидно. Освен това от гледна точка на устройството не бяхме сигурни дали хората биха имали желанието и покупателната сила да купят нещо, което струва известна сума пари. А и като цяло дали средата в страната е достатъчно отворена за подобни алтернативи. Наистина не бях убеден дали тази категория ще се хареса и ще набере сила тук. Но бях изненадан от реакцията на хората, от желанието да обмислят нещо различно, от стремежа на пушачите да се пренасочат към бездимна алтернатива, от интереса към научната страна на продукта, а и от споделянето на опита си с IQOS сред познатите си", заяви в интервю за Investor.bg Фредерик де Вилде, президент за региона на ЕС на Philip Morris International.

"Все още не можем да кажем, че нашите продукти са по-малко рискови. Научното изследване предоставя някои много силни доказателства, които се трупат с времето, и то от различни етапи – става въпрос за състава на аерозола от употребата на продукта, токсичността, излагането на човешкото тяло към него, както и клинични данни. В момента финализираме този пакет от научни данни. Това, което можем да кажем засега, е, че нивото на токсичност е намалено с 90-95%, а показателите на потребителите на IQOS са сравними с тези на отказалите се от всякакви цигари. Затова всичко сочи в правилната посока. Щом учените финализират пакета, ще можем да предоставим по-категорични заключения, но това, което можем да заявим в момента, е, че бездимните продукти със сигурност са по-добра алтернатива на употребата на конвенционални цигари", допълни Вилде.

Европейската комисия смята, че нагреваемите тютюневи изделия не са цигари. В междинен доклад от началото на 2018 г. преди преразглеждането на директивата за акцизите върху тютюна ЕК коментира, че предвид факта, че този пазар е нов и развиващ се, на този етап ще е изключително трудно да се изготви ясна дефиниция, която покрива тези продукти - както тези, които вече са познати, така и бъдещите разработки, пише "Капитал". Комисията отбелязва, че някои от продуктите са обхванати от директивата, макар и непряко, тъй като съдържат тютюн и възможният режим е те да бъдат облагани със същата ставка като тютюна за пушене.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
пушенето е демоде :) ..... да смърдиш на фъшкии е тъпо и смърдящо :) откажете цигарите :) бъдете нещо над останалите :) .... който пуши е тъп :)
на 30.06.2018 г.
+1
 
 
Криза,пичове! Назначават и раздават заплати на поразия, и който си поиска,а бюджета трябва да се пълни. Па и за други харчове трябва да останат.
0
 
 
Чудесно, а нормалните цигари да станат 100 лв кутията! Защото пушачите тровят не само себе си, но и околните и усмърдяват всичко!!!
+3
 
 
От спиране на пушенето никой не е умрял.Аз съм живото доказателство.
+2
 
 
Докога ще ги търпите тези неграмотни лайнари в РБ?!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: