Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт за арестите в ДАИ: Благоевград е емблематично място, от 10 г. там стават доста често такива неща
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:42 / 25.04.2018Коментари (0)881
©
Вчерашната акцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура в ДАИ – Благоевград, при която бяха задържани над 10 души, е само поредната от серия подобни арести в тази структура. Сред причините за това са ниските заплати, съществуващ чадър, законите и кадрите, коментираха председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов и Кънчо Димитров – бивш шеф на ДАИ – София.

Благоевград е емблематично място – от 10 години там стават доста често такива неща. Някой ги пази тези хора и това не е нещо ново, посочи Иванов.

Според него акциите от последните дни са отговор на призива на президента "да се палнат прожекторите“. "И прожекторите се палнаха – виждаме, че някой "свети като елха“, други ги извеждат масово. Знаете ли какво ще стане? Аз знам – ще ги натиснат да започнат да се топят един друг и ако някой проговори малко повече, все някой трябва да обере пешкира в цялата тази история. И след една седмица ще ги пуснат отново“, прогнозира той.

Хора, които са били арестувани, биват възстановявани на работа и реабилитирани. Не може хора с повдигнати обвинения да ти работят. Какъв е моралът, какъв пример даваме?, попита Димитров.

За да се стигне до това поредно много неприятно събитие, сигурно нещо е сбъркано изначало, коментира той.

"Ръководството на Министерството и на Агенцията нищо не направиха, за да може да бъдат обезпечени финансово тези служители. Тоест те работят при едни много ниски заплати. Това е предпоставка, която поражда корупция. Да, всеки е виновен за това, което е направил, но за да са така масово нещата, трябва да търсим там причината“, смята Димитров.

Иванов се съгласи, че заплатите трябва да са 1000 – 1500 лв. на хората, които се занимават с контрол и с изпитите, както и да има сериозна санкция, когато ги хванат. 

Не оправдавам никого, но трябва да се анализират причините, за да не се допускат такива случаи, продължи Димитров.

Той посочи като проблем и кадровия подбор, защото "един началник на отдел не си назначава хората – те са му назначени и той трябва да работи с тях, без да ги знае и без да ги познава“.

Димитров изтъкна още, че обикновено такива акции се ограничават до най-ниското ниво и не се продължава нагоре – "това не трябва да се допуска, ако имаме реално желание да се борим с корупцията, трябва да се стигне догоре, докрай“.

Според Иванов това е въпрос и на закони.

"Аз съм близко до мисълта, че и министърът, и зам.-министърът са в течение на всичко това, което става, и то става с тяхното желание да се спрат тези корупционни практики, иначе би било немислимо някой да пипа в тяхната служба“, каза още Иванов. Той смята, че именно министърът трябва да вземе под крилото си борбата с корупцията.

Източник: bTV






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: