Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Невероятно, но факт: Студенти на Морското училище с уникален проект за космопорт на Луната
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:09 / 04.04.2018Коментари (0)1301
Студенти на Морско училище във Варна работят по уникални проекти, които граничат с фантастиката, научи Varna24.bg

"В Планетариума към ВВМУ "Н.Й. Вапцаров“ във Варна от една година е създадено Студентско астрономическо общество и Студентско космическо общество.

Младите хора работят по проект на НАСА за търсене на близки и опасни до Земята астероиди, а в последните месеци активно се подготвят за един конкурс на Европейската космическа агенция за създаване на космопорт-летище за космолети и един много интересен вълнуващ проект за обект на обратната страна на Луната.

Там също правим летище, но лунно летище. Проектът за космическото летище се разработва от трима студенти, като се подбират предложения на студенти от 100 университета от цяла Европа. От тях досега са избрани само 30, като два от тях са на възпитаници на Морско училище", сподели Доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума.  

Лидерът на проекта за космопорта, Светослав Георгиев, споделя, че летището на Луната първоначално наподобявало лястовиче гнездо, но впоследствие заприличало на окото на човешката цивилизация, поглеждащо нагоре към Космоса.

"Това летище за космолети трябва да може да обслужва както новият тип космолети, които се разработват от Европейската космическа агенция, така и от НАСА. В процеса на разработка самото летище се превърна в едно своеобразно око. Отделните космолети са два вида - за хоризонтално и вертикално излитане. Ние сме разработили целия комплекс с две отделни станции, които могат да обслужват всеки един от тези видове.  Всеки космолет има за цел да се издигне до определена височина, където всеки един пасажер може през илюминатора си да види Космоса и неговата красота, както и да бъде между 5 и 10 минути в безтегловност", разказа Светослав.

Той уточни, че на този етап това удоволствие е изключително скъпо, един билет е на стойност около 200 000 долара, но това е отрасъл, който тепърва ще се развива и варненските студенти активно работят за това негово развитие.

Другият интересен проект, по който работят младите хора в Морско училище, е създаване на спейспорт и база от обратната страна на Луната.

Проектът предвижда изграждане на група федерати, които се разработват в специална симулационна среда и трябва да са в жива връзка с федерати от другите участници в проекта на НАСА.

"Тазгодишното участие на Морското училище в проекта е в изграждането на лунна база, която ще е свързана с т.нар. лунен порт. Ще имаме връзка с електростанция, която ще е от обратната страна на Луната и от други федерати от интернационалните отбори“, разказа Антон Димитров.

Проектът предстои да бъде завършен до с две седмици и представен на изложение през май в София.

Повече вижте във видеото!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: