Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МВР с ексклузивен репортаж от зрелищната операция срещу мафията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:40 / 21.03.2018Коментари (0)2011
МВР изрезе с официална информация по повод разбитата печатница за пари на албанската мафия. Ето какво съобщиха от институцията: Операциите са проведени на 16 и 17 март от служители на ГДБОП и колегите им в София и областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Русе, Разград, Сливен и Ямбол, включително и служители на ОД МВР Пловдив, в рамките на международна полицейска операция, под  ръководството на Специализирана прокуратура. Действията са координирани от Европол и SELEC, а целта бе неутрализиране на организирана престъпна група, изготвяла и разпространявала неистински документи за самоличност и друга такава, занимавала се с  трафик на мигранти от Албания, през  България за Великобритания, САЩ и Канада, използвайки подправяни документи съобщи административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

В хода на активните процесуално-следствени действия по неутрализирането на първата група са задържани са 10 български граждани, част от тях - криминално проявени и осъждани за подобен род престъпления. Петима от участниците са задържани на територията на София, където са извършени претърсвания на 6 адреса и 9 моторни превозни средства. На един от адресите, в багажника на лек автомобил, паркиран в имота, са открити 5114 неистински банкноти с номинал 100 евро.

На друг адрес са намерени множество документи за самоличност – български паспорти и лични карти, турски, датски, румънски и испански паспорти, албански удостоверителни документи за работа, множество снимки паспортен формат. Иззетите документи са предадени за експертиза с цел установяване на истинността им, уточни заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев. Той допълни, че други петима са задържани на територията на Пловдив, където са извършени процесуално–следствени действия на 9 адреса и 7 моторни превозни средства.

На един от адресите е открита работилница за изработка на неистински официални документи. Оттам са иззети копия на лични документи, флаш памети, ламинатор, компютърна конфигурация и принтер. В рамките на операцията са извършени претърсвания и на адрес в Русе, чийто обитател  е задържан. Оттам са иззети българска лична карта и свидетелство за управление на моторно превозно средство – документи на трето лице и обявени за откраднати, две неистински банкноти с номинал 200 евро и 22  неистински банкноти с номинал 20 евро. При претърсване на жилище в Твърдица, чийто собственик е задържан,  са открити и иззети преносим компютър и флаш памети.  На 7 лица са привлечени като обвиняеми  по чл.321, ал.3, предложение 2, т.2, вр. ал.2 от НК, от които на 4-ма са наложени мерки за неотклонение "задържане под стража“, а на останалите 3-ма -  мерки за неотклонение "парична гаранция“.

При осъществената международна полицейска операция и в резултата на взаимодействието на партньорски служби е неутрализирана и организирана престъпна група, занимавала се с трафик на мигранти от Албания за Великобритания, САЩ и Канада, използвайки подправени документи. Информацията е подадена към службите ни от Албания, съобщи старши комисар  Темелакиев. По думите му било установено, че за да стигнат до Великобритания, мигрантите са заплащали за "услугата“ сума от 7000 паунда, а за САЩ и Канада - от 25000 до 30000 щатски долара.

Престъпната дейност е била разпръсната на териториите на Албания, България, Испания, Доминиканската Република и САЩ, като по първоначални данни през  годините са от тази "услуга“ са се възползвали хиляди желаещи да стигнат до Великобритания, САЩ и Канада. Реализираната печалба от престъпната дейност варирала около 15 милиона щатски долара. 7 лица са подведени под отговорност -  5-ма са задържани под стража, двама са с мярка "парична гаранция“, стана ясно от думите на прокурор Гешев.

Той допълни, че в хода на проведените общи действия са задържани 40 лица на територията на Албания, други 12 са обявени за международно издирване и уточни, че двете престъпни групи са си взаимодействали много добре като две търговски дружества. Установени били случаи, при които са използвани откраднати български документи за самоличност. Каналът, според данните, които имаме, е действал от няколко години, каза Иван Гешев и увери, че благодарение на отличната координация с  МВР реализациите ще продължат и резултатите ще са видни. Вървим в правилната посока, заключи административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: