Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Общество
Криминални
Институции
Други
Благоевград ще отбележи тържествено Националния празник – 3 март
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:03 / 28.02.2018Коментари (0)1042
©
Поредица от събития, посветени на 140 години от Освобождението на България от турско робство ще се проведат в Благоевград. Тържествата започват на 2 март от 11:00 часа с изложба под надслов "... И от век на век....", която ще бъде подредена във фоайето на Регионален исторически музей- Благоевград. В изложбата ще бъдат представени оригинални веществени, документални, снимкови и печатни материали, съхранявани във фонда на музея. Акцент в експозицията ще бъдат автентични вещи и документи на опълченци от Пиринския край.

От 11.30 часа в зала "Изкуство" IV в Регионална библиотека- Благоевград ще се проведе рецитал под надслов "3 ти март- свята дата" по повод Националния празник на България и ще бъде представена мултимедийна презентация, свързана с Освобождението. Участниците в инициативата ще бъдат 2 класа от СУИЧЕ "Климент Охридски".

Програмата продължава в 18:30 часа в Драматичен театър "Никола Вапцаров" с тържествен концерт на състави от Народно читалище "Никола Вапцаров- 1866".

В празничния ден - 3 март честванията започват от 09:30 часа, когато ще се проведе панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и ще бъдат положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински, който се намира в двора на църквата "Въведение Богородично".

По време на отбелязването на Националния празник на България ще премине и шествие от два лъча, които ще се обединят на площад "Македония". Първият лъч ще тръгне от магазин "Билла" в 10:15 часа и ще продължи по улица "Тодор Александров". То ще бъде предвождано от Детско- юношески духов оркестър към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Шествието ще спре пред паметника на Гоце Делчев.

От 10:30 часа в градинката пред централен вход на стадион "Христо Ботев" където ще се проведе ритуал по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в знак на признателност. Непосредствено след това ще тръгне и вторият лъч от шествието, който ще премине по ул. "Трети март" и ще стигне до пл. Македония.

Честванията ще продължат с тържествено издигане на националния флаг на Република България. Събитието ще започне в 11:00 часа на площад "Македония" в центъра на Благоевград. Веднага след издигането на националното знаме, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще се обърне към жителите и гостите на града с тържествено слово. Непосредствено след това ще се извърши протокол по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, намиращ се на площад "Македония".

Програмата, посветена на 140 години от Освобождението на България включва и обеден концерт на площад "Македония". В него ще вземат участие ансамбъл "Пирин" и Гайдарска формация.

По време на честванията по повод 140 години от Освобождението на България възпитаници от Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще припомнят паметни и славни моменти от бележитата 1878 година. Ще рецитират и едни от вечните български стихотворения писани от едни от най-великите българи.

На 3 март 1878г. в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: