Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стопанствата влагат все повече инвестиции в капково напояване – защо?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:55 / 28.02.2018Коментари (0)1715
©
Капковата система от край време се е превърнала в предпочитан метод за напояване от дребните стопанства и любителите градинари. Тук ще разберем какво подтиква хората да изберат именно този начин на напояване и какви са неговите предимства.

Какво представлява капковото напояване

Капковото напояване е напоителна система с ниско налягане и малка консумация на вода, която е подходяща за всякакъв вид градински насаждения. Начинът на работа се състои в бавно подаване на вода директно в почвата и най-вече около корена на самото растение. Високата ефективност на едно капково напояване е в резултат от два основни фактора. Първият е, че водата намокря почвата преди да се изпари или изтече, както се случва при поливането с маркуч. Вторият фактор, е че се напоява най-важната част от растението, а именно неговите корени.

Капковите напоителни системи са изключително лесни за проектиране и монтиране. Основните им съставни части са висококачествени маркучи за капково напояване, фитинги и филтри. Съществуват и така наречени аксесоари за капково напояване като въздушник, регулатор за налягане, фиксиращо колче и други.

Тук ще представим няколко любопитни факти за всички градинари - за това как се използва този вид система най-ефикасно. Информацията може да бъде определена и като стандарт за този метод.

За да използвате системата пълноценно е необходимо налягането на водата да е между 0.5-2.0 бара. При по-ниско налягане няма да получите разчетна норма на поливане, а при по-високо трябва да се ползва регулатор на налягането, за да бъде намалено до нужното ниво. 

Ако теренът има разлики в надморската височина от над 1.5 метра, задължително използвайте регулатор за налягане. 

Видът на почвата също е от значение при изграждането на система за капково напояване. За повечето видове почви, външен капкообразувател с дебит 2.0л/ч е напълно достатъчен. За по-песъчлива почва използвайте дебит от 4.0л/ч.

Обикновено за едно растение поливане от 1 или 2 капкообразователя е достатъчно. Ако растението е по-голямо, ще са нужни повече, за да могат да го напояват достатъчно добре и обратното, ако растението не обича прекалено влажно, задължително използвайте един капкообразувател. Като препоръка можем да каже, че винаги е по-добре да използвате поне два капкообразувателя, защото понякога се случва единият да се запуши. Минималното разстояние, на което трябва да бъдат разположени капкообразувателите е 450 мм, а като препоръчително може да посочим 600мм.

В зависимост от вида на производството и средствата, с които разполагате можете да избирате между два вида маркучи. Едносезонните маркучи са подходящи при отглеждането на зеленчуци и цветя. Те са по-евтини като вариант, но имат и по-кратък срок за експлоатация. Многосезонните маркучи са изключително качествени и устойчиви, което определя и по-високата им цена. Най-често се използват за напояване на лозя, овошки и други трайни насаждения.

Какви са предимствата

Капковото напояване несъмнено е един от най-ефикасните методи за напояване на почвата. Ето кои са и причините за това:
- Минимално изпаряване и ниска консумация на вода.
- По-ниски разходи за водоснабдяване.
- Напояване директно в най-важната част от растението, а именно неговия корен. Това действа и като превантивна мярка срещу плевелите.
- Лесно преустройство на системата в зависимост от нуждите растежа и разпространението на растенията.
- Спомага за редуцирането на гъбичните заболявания при растенията, които се появяват в следствие на прекалено влажна среда.
- Прецизно поливане, което намаля ерозията и оттичането.

В заключение

Все повече стопанства инвестират в капково напоителни системи, за да отговорят на изискванията на еврофондовете и да се справят с климатичните предизвикателства у нас. За висококачествена продукция, напояването и интегрирането на хай-тек системи е ключов фактор.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Кюстендилска пролет
Първа лига сезон 2023/24
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: